Nieuw: de alexanderparkiet

De Vogelwerkgroep Amsterdam telde vorig weekend 2888 halsbandparkieten in de hoofdstad. In Purmerend zagen ze er 131 vliegen, in Aalsmeer 175. Zaanstad werd blijkbaar overgeslagen bij de telling, maar ook daar fladderen vele tien- en wellicht zelfs honderdtallen van deze vogelsoort. Ik zie ze regelmatig  schreeuwend de Havenbuurt passeren, komend van of op weg naar het Vijfhoekpark. Leuke, groene exoten vind ik het, die een zomers gevoel verspreiden. Al zijn fruittelers er minder blij mee, omdat ze de oogst aantasten. Verbazingwekkend genoeg hebben deze tropische lawaaimakers weinig last van de koude. Het zijn, zo kunnen we inmiddels wel vaststellen, blijvertjes.

Het is een kwestie van tijd of de Zaanstreek heeft nog zo’n groengevederde vlieger in het luchtruim. In Amsterdam zijn inmiddels zo’n honderd grote alexanderparkieten geteld. Die zijn een stuk volumineuzer dan de halsbandparkiet en ze krijsen nog harder ook. Onduidelijk is hoe ze in het Vondelpark en omgeving terechtkwamen, maar ook voor hen geldt: vertrekken is er niet meer bij. Tenzij naar de buurgemeenten. Ze zijn welkom, wat mij betreft.  

En dan nog even dit: vanavond komt bij EenVandaag het onderduikverhaal van de joodse Marion Swaab bij de Zaandamse familie Pel aan bod. Marion overleefde de oorlog, moeder Geertje Pel niet. Zij (postuum) en een van haar dochters ontvangen morgen in het Zaans Museum de Yad Vashem-onderscheiding. EenVandaag begint om 18.15 uur op Nederland 1.  

 
Grote alex

1 gedachte over “Nieuw: de alexanderparkiet”

  1. in mijn buurt (kleurenbuurt) verblijven veel halsbandparkieten. ze zijn brutaal. komen op mijn balkon om aan pinda’s of appel te pikken en kijken mij aan van: heb ik iets van je aan of zo. jammer dat ik er geen foto van kan invoegen. soms zitten ze met tientallen in een boom aan de Weer of bij de bejaardenhuisjes bij de Meerpaal. in de Heemtuin hebben ze een spechtennest ingepikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *