De zoektocht naar Het Lek

Het is een regelmatig terugkerend politiek spel: Zoek Het Lek. De uitkomst staat bijna altijd bij voorbaat vast: Het Lek wordt niet gevonden. Twee Zaanse burgemeesters hebben zich de afgelopen tijd ook ingeschreven voor het spelletje. Peter Tange van Wormerland in Landsmeer en Geke Faber in Zaanstad.

Peter deed, als waarnemend burgemeester, in november 2012 aangifte nadat vertrouwelijke informatie was gelekt over de burgemeestersbenoeming in Landsmeer. We zijn inmiddels ruim twee maanden verder, en het lek is niet boven water gekomen. 

Ik vermoed dat het met de zoektocht ’tot op de bodem’ van Geke Faber net zo zal verlopen. Een vertrouwelijke mail over het plaatsen van windmolens bij Nauerna belandde onder meer bij twee raadsleden en bij Dagblad Zaanstreek. En daar was de burgemeester niet blij mee. Faberleaks was born.

Als raadslid ontving ik af en toe ook vertrouwelijke gegevens. Die gebruikte ik naar beste eer en geweten, en soms ook niet. Zeker in mijn eerste periode als raadslid (2002-2006) had ik het college een paar keer kunnen laten struikelen op basis van toegespeelde inside-informatie. Zo’n collegebreuk had echter nergens toe geleid, behalve tot een (tijdelijk) onbestuurde stad, een hoop commotie en definitief aangetaste verhoudingen. Bijna niemand zou er beter van zijn geworden. Er waren overigens oppositionele politici die daar anders over dachten en elk beschadigend gerucht, waar of niet waar, naar buiten brachten. Ik vermoed dat dat tevens de raadsleden waren die de minste vertrouwelijke verhalen hoorden. Ze waren het simpelweg niet waard.

Overigens, een heel enkele keer wordt wel bekend wie er heeft gelekt. Dat voormalige PVV-raadslid Arnoud van Doorn bijvoorbeeld. Hij werd afgelopen week opgepakt nadat de politie zijn telefoon had getapt. Van Doorn bleek niet alleen het Algemeen Dagblad te hebben voorzien van geheime informatie, maar tevens drugs te verkopen aan minderjarigen en gerommeld te hebben met de PVV-kas. Dan ben je dus in alle opzichten een verliezer. Maar zoals bekend verzamelt de PVV die met liefde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *