Zaanse nevenfuncties

Ophef deze week over de nevenfuncties van de Tweede-Kamerleden. Bij zo’n dertig parlementariërs klopten de gegevens in het nevenfunctieregister niet, zo wees onderzoek uit. Een van de gevolgen van die omissie is dat de controle op belangenverstrengeling wordt bemoeilijkt.

Ook het Zaanstedelijk register is niet correct. Ik laat de raadsleden even buiten beeld en richt mijn blik op het college van B&W. Te beginnen met onze burgermoeder. Volgens de door Zaanstad gepubliceerde nevenfunctielijst is Geke Faber zowel vice-voorzitter van het dagelijks bestuur van het Korpsbeheerberaad als korpsbeheerder van de politieregio Zaanstreek-Waterland. Klein probleem: die politieregio bestaat niet meer. Geke Faber is haar functie kwijt; haar Haarlemse collega beheert die tegenwoordig.

Bij Geke ontbreken overigens minstens twee nevenfuncties. Zo is ze al geruime tijd lid van het comité van aanbeveling van Monumenten Spreken. Niets om je voor te schamen, toch? Desondanks wordt het niet vermeld. Ook is zij sinds een half jaar voorzitter van de raad van toezicht van het Reumafonds, hetgeen eveneens ontbreekt op de bijbanenlijst. Misschien kan ze in die functie iets doen tegen het aburd hoge salaris van directeur Lodewijk Ridderbos. Hoewel, als ik de uitleg zie die ze enkele maanden terug als RvT-voorzitter van het ROC Flevoland gaf over de twee ton jaarlijks die ‘haar’ bestuursvoorzitter Ronald Wilcke verdiende kreeg, dan acht ik die kans niet groot. Terwijl er tientallen ontslagen vielen bij die onderwijsinstelling, mocht de top de zakken blijven vullen. Het blijft raar dat een PvdA-bobo dat goedpraat.

Meest opvallend op het Zaanse nevenfunctie-overzicht vond ik overigens dat zowel Robert Linnekamp als Corrie Noom voorzitter zou zijn van de Zaandijkse stichting Recital. Dat moet wel een heel zware portefeuille zijn, als zulke toppers ‘m moeten delen.

Sneu is, tenslotte, het nevenfunctie-overzicht van Lenie Vissers. Zij mag beroepsmatig spaarlampen promoten en een weinig betekenend bestuurslidmaatschap vervullen waarbij water een rol speelt. Verder wil blijkbaar niemand haar hebben. Het kan verkeren.

PS. Over nevenfuncties en geld gesproken: kan iemand van de Reclamecodecommissie eens gaan tellen hoe vaak het in De Wereld Draait Door de afgelopen jaren over Apple ging? Zoals toen. En toen. En toen. En toen. (Et cetera, ad infinitum.)

PPS. Nadat media aandacht hadden besteed aan het gebrekkige Kamerregister haastten tal van politici zich om de leemtes te vullen. Mocht dat de komende dagen ook in Zaanstad gebeuren dan is dit bescheiden blogje niet voor niets geweest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *