Linnekamp geeft dopinggebruik toe

ZAANSTAD (ESP) – Wethouder Robert Linnekamp heeft bekend jarenlang doping te hebben gebruikt. Hij zegt bereid te zijn de autoriteiten te helpen om andere dopingszondaars in het openbaar bestuur op te sporen. 

De Zaanse wethouder liet gisteren tijdens een persconferentie weten tussen 2002 en 2011 regelmatig doping te hebben genomen. De ontluisterende opsomming van de middelen waarvan hij zich heeft bediend: “EPO, groeihormonen, testostereon, insuline, cortisonen en bloedtransfusies.” Volgens Linnekamp was de druk om te presteren zo groot dat hij geen weerstand kon bieden aan de verboden middelen. “Bovendien kon ik het als oud-bestuurslid van de Fietsersbond niet maken om met de auto naar het werk te gaan. Ik moest me wel per rijwiel verplaatsen, ongeacht het weer. Maar u wil niet weten hoe zwaar het is om dag in, dag uit met de fiets van Zaandam naar het Bannehof in Zaandijk en terug te moeten rijden.”

Aan het dopinggebruik zou een einde zijn gekomen met de opening van het nieuwe stadhuis in Zaandam. Dat ligt op loopafstand van Linnekamps woning. De wethouder: “Ik heb vals gespeeld en dat spijt me. Maar zonder stimulerende middelen had ik het nooit zo lang kunnen volhouden binnen het college.” Linnekamp maakt elf jaar deel uit van B&W.

In een reactie zegt de Nederlandse wielerbond nog niet te weten hoe het zal omgaan met de dopingzondaar. Een woordvoerder: “Het lijkt er op dat de dopingtests voor politici nog onvoldoende ontwikkeld zijn. Wellicht moet ook in deze tak van sport een bloedpaspoort worden ingevoerd. Het gebruik van stimulantia in het lands- en stadsbestuur leidt tot oneerlijke concurrentie. Waar andere politici tijdens vergaderingen al na een paar uur  wegsuffen of zelfs in slaap vallen, kunnen mensen als Linnekamp eindeloos door blijven praten. Dat leidt tot onevenwichtige besluitvorming.”

Linnekamp wilde niet zeggen of hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 opnieuw beschikbaar is als kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks. Voor zover bekend zijn er geen belangrijke raadsbesluiten genomen onder invloed van de gedrogeerde wethouder.

(Morgen: Wethouder Vissers-Koopman deed aan match-fixing.)

An Eriks Satirics Production

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *