Nogmaals Nauerna

De mediation tussen de boven ons gestelden en de bewoners van Nauerna is nog in volle gang, maar dat laat onverlet dat er weer een rechtszitting aankomt. Het gaat dit keer om een oude zaak, waarbij Zaanstad weigert om een gerechtelijk oordeel uit te voeren. En dan valt er uiteraard niet tegenop te bemiddelen. Aanstaande maandag treffen beide partijen elkaar voor de sector bestuursrecht van de rechtbank in Haarlem. De inzet: een voorlopige voorziening. En zoals gewoonlijk bij Zaanstad, daar waar het Nauerna betreft, gaat het om geld. Het fatsoen wordt voor de zoveelste keer opzij geschoven.

Op 25 juli 2012 bepaalde de Raad van State dat er op de afvalberg van Nauerna geen vuil van buiten de regio gestort mocht worden. Zaanstad was echter van mening dat er niet gehandhaafd hoefde te worden bij een goedlopend bedrijf, te weten de NV Afvalzorg. Ondanks (of dankzij) de uitspraak van de Raad van State trekken Zaanstad en Afvalzorg dus de hele trucendoos open om de toch al te volle stortplaats te kunnen blijven vullen, en dan ook nog met afval waarvoor geen vergunning bestaat.

Zolang B&W zich gesteund voelt door de collegepartijen (waarvan met name de ZOG een draai van 180 graden maakte en de drie andere partijen simpelweg last hebben van een flexibele ruggengraat) kan de NV Afvalzorg haar spelletjes nog heel lang blijven spelen. Zelfs juridische afstraffingen leiden niet tot deemoed, excuses en een terugtrekkende beweging. Dat gaat Zaanstad namelijk miljoenen kosten. Zoals de aanklagende partij stelt in haar brief aan de Haarlemse rechtbank: “De enige reden dat B&W echter op 13 december 2012 hebben besloten niet handhavend op te treden is gelegen in het feit dat handhaving grote financiële consequenties heeft voor gemeente Zaanstad op basis van een vermeende vastgelegde inspanningsverplichting uit een civielrechtelijke overeenkomst tussen gemeente Zaanstad en Afvalzorg.” 

Dan maar liever het buurtschap Nauerna keer op keer schofferen en belasten. Erst kommt das Fressen, dan kommt die Moral. Ook nu weer. 

image001

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *