Expositie over Walraven van Hall

Het is vandaag precies 107 jaar geleden dat Walraven van Hall werd geboren. Deze Zaandamse bankier groeide tijdens de Tweede Wereldoorlog uit tot de centrale man van de Nederlandse illegaliteit. Helaas mocht hij de bevrijding niet meemaken: twee dagen na zijn 39ste verjaardag fusilleerden de Duitsers hem.

Na de oorlog werd hij de grote onbekende. Waar mensen als Hannie Schaft, ‘De soldaat van Oranje’ en Gerrit Jan van der Veen in het collectieve geheugen een plek kregen dankzij onder meer films en boeken werd het rond Van Hall steeds stiller. Dat duurde tot 2005. Cees Overgaauw maakte voor de AVRO een mooie documentaire. Daarna verscheen Van Halls leven in boekvorm, kwam er in het Verzetsmuseum een expositie over zijn oorlogsdaden en verrees  er naast het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank een indrukwekkend monument. De gemeente Zaanstad eerde haar voormalige burger door hem vorig jaar een plaatsje te gunnen in het gemeentehuis, waar zijn naam prijkt tussen die van enkele tientallen andere prominente Zaankanters. 

Voor wie nog niet genoeg heeft aan deze meer dan terechte loftuitingen: volgend jaar verschijnen er twee biografieën over ‘de bankier van het verzet’ en komt er een speelfilm over zijn te korte leven (overmorgen is het precies 68 jaar geleden dat hij werd doodgeschoten). En zojuist is in Kamp Vught een tentoonstelling van start gegaan over ‘Wally’, zoals zijn vrienden hem noemden.

Blijft alleen de vraag over: wanneer komt die -prima- expositie naar Zaanstad?
Picknick gezin Van Hall (eind jaren 30)
Picknick van het gezin Van Hall, met Walraven in het midden 

2 gedachten over “Expositie over Walraven van Hall”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *