Cameratoezicht faalt

In december stelde de Zaanse tak van de SP schriftelijke vragen aan het college van B&W over het cameratoezicht in Zaandam-centrum. De beantwoording kwam deze week -eindelijk- binnen. Kort samengevat: alles is in orde en de gemeente voldoet aan alle eisen. Ik citeer nu even Dagblad Zaanstreek: “Het systeem is niet te manipuleren en het inlogsysteem is zo dat alleen geautoriseerd politiepersoneel naar de beelden kan kijken.”

Laat ik de honderden particuliere camera’s in en buiten het centrum die niet aan de wettelijk eisen voldoen (hetgeen de gemeente dient aant te pakken, maar nooit doet) even buiten beschouwing laten en me alleen richten op het gemeentelijk filmwerk. Toen mijn fiets in het centrum van Zaandam werd gestolen deed ik aangifte. Al snel belde de politie. Dankzij de bewakingsbewakingscamera’s bij de Dam had de politie een verdachte in beeld. En of ik even wilde langskomen om de plaatjes te bekijken. Op mijn vraag waarom ik die verdachte zou moeten herkennen was het antwoord: “Jij kent nogal veel mensen.” Op het bureau aangekomen kreeg ik de nodige kopieën van camerabeelden te zien waarop een sjofel geklede, oudere man zichtbaar was met mijn fiets in zijn bezit. Dat ‘alleen geautoriseerd politiepersoneel naar de beelden kan kijken’ is -laat ik het voorzichtig zeggen- niet geheel conform de waarheid. 

Mijn gestolen fiets heb ik overigens zelf teruggevonden. Op de Westzijde, bij een winkel met tweedehands goederen. Daar kwam geen camera aan te pas.


…en daar dan ook nog dat verzetsbeeld van Truus Menger voor misbruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *