Trappelende tegenpartijen

De SP werd er groot mee, maar zakte vorig jaar prompt weer in toen Roemer en de zijnen de nuance zochten. De opkomst van de tegenpartijen is echter in volle gang, met veel piek- en daalwerk.

Sinds de ontzuiling zijn er natuurlijk regelmatig stevige verschuivingen in het electorale gedrag (te beginnen met de Boerenpartij), maar het kiezersvolk sloeg pas echt op hol onder leiding van Pim Fortuijn. Eerst via Leefbaar Nederland, daarna met de LPF. Was Fortuijn blijven leven, dan had zijn groep ongeleide projectielen bij de Kamerverkiezingen misschien wel de meeste stemmen binnengesleept. Een behoorlijk deel van Nederland bleek opeens heel erg anti te zijn en dat te willen ventileren via Fortuijns vehikels.

Daarna kregen we de PVV, die zó tegen was en is dat het ook in de toekomst moeilijk te overtreffen zal zijn. Rita Verdonk mocht heel even de hoop koesteren meer dan twintig parlementszetels te halen met haar ToN. En op dit moment is het 50PLUS dat de trom roert. Henk Krol en zijn Kukidentkameraden pruttelen continu over het kabinetsbeleid en zijn op geen enkele manier te verleiden tot een constructieve bijdrage. Vooralsnog levert het 50PLUS in de peilingen 16 tot 24 zetels op, al naar gelang het onderzoeksbureau. Veel mensen willen nu eenmaal belazerd worden.

In Zaanstad haalde de ZOG in 2002 bij de gemeenteraadsverkiezingen een monsterscore, op de vleugels van het landelijk Leefbaar-sentiment. Op de dag dat de installatie van de nieuwe raadsleden plaatsvond werd nieuwkomer Vincent Poorter al uit de partij verwijderd wegens vermeende dubieuze handelingen. Binnen enkele maanden versplinterde ook de rest van de fractie. De Zaanse onafhankelijken bleken een veelkoppig monster met lemen onderstel, iets waar ook de PVV en 50PLUS last van hebben. Om over de interne verwikkelingen bij Leefbaar Nederland,ToN en de LPF maar te zwijgen. Een ander kenmerk van bovenstaande partijen is dat ze staan of vallen bij een sterke leider (Vissers-Koopman, Fortuijn, Krol, Wilders, Verdonk). Verdwijnt die, om wat voor reden ook, dan gaat de partij hopeloos ten onder.         

Over een jaar mogen we weer een gemeenteraad kiezen. Ik houd mijn hart vast voor de nieuwe lichting nitwits en nono’s. Maar dat ze in 2014 -heel even- kunnen vlammen en met hun tegengeluid het politieke landschap verder naar de filistijnen zullen helpen lijkt me meer dan waarschijnlijk. Hopelijk blijft het Zaanstad bespaard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *