Politieke onmacht

Wanneer raadsleden echt niet meer weten hoe ze een meerderheid kunnen binnenslepen voor hun ideeën vragen ze om een onderzoek. De uitkomsten daarvan kunnen namelijk bevestigen wat ze altijd al dachten en wilden. En dus vroeg GroenLinks aan het college van Zaanstad om een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s die het afsteken van vuurwerk met zich meebrengt. B&W gaf deze week het enige logische antwoord: zo’n onderzoek kost veel tijd, veel moeite en veel geld. Bovendien is het eerder een taak voor de landelijke dan voor de plaatselijke overheid. Exit de door GroenLinks gewenste vuurwerkbeperking.

Wanneer wethouders echt niet meer weten hoe ze een raadsmeerderheid kunnen afstoppen vragen ze om een onderzoek. De uitkomsten daarvan laten namelijk altijd op zich wachten en zijn in veel gevallen -de betaler bepaalt- multi-interpretabel of zelfs in het voordeel van het college. En dus bepleitte VVD-wethouder Dennis Straat een onderzoek. En wel naar de twee onderzoeken die onlangs werden verricht naar de stortplaats in Nauerna. Volgens het ene onderzoek, in opdracht van de gemeenteraad, is Nauerna vol. Volgens het andere, in opdracht van de NV Afvalzorg, is er nog plek zat. Door de onderzoeken te onderzoeken wint Straat tijd. Misschien zelfs tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Dan is hij wellicht verlost van dit hoofdpijndossier.

De actie van Straat kan slim genoemd worden, die van GroenLinks onhandig. Blijft alleen nog de vraag of er niet te veel onderzoeken plaatsvinden in de lokale politiek. Moeten we misschien toch eens een keer onderzoeken.

  
Dennis Straat (midden): streetwise

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *