Gevangenisspelletjes

Bijna een jaar geleden schreef ik dat het ministerie van Justitie keer op keer spelletjes speelde met de gemeente Zaanstad. Zowel ten aanzien van de bajesboten in de Achtersluispolder, waarvan we volgende maand eindelijk verlost zijn, als omtrent de nieuw te bouwen gevangenis in de Westzanerpolder brak het ministerie keer op keer de gedane beloften. Deze maand twee jaar geleden wees ik in mijn blog ook al op de justitiële leugens door de jaren heen. Het zijn geen incidenten, het is een patroon.

Dinsdag praat de gemeenteraad van Zaanstad verder over de gevangenis die in het Vijfhoekpark, op het Hembrugterrein, in de Westzanerpolder moet komen. En opnieuw lijkt het er op dat Justitie de raad in een ijzeren greep heeft. Democratische spelregels en nette omgangsvormen doen er daarbij minder toe dan de financiën die gepaard gaan met het al dan niet vestigen van een enorme bajes in Zaanstad.

In het bestemmingsplan voor Hoogtij, zoals de Westzanerpolder tegenwoordig heet, is vastgelegd dat ter plekke tot maximaal twaalf meter hoog gebouwd mag worden. Justitie wil echter tot achttien meter de lucht in, hetgeen in tegenspraak is met beloften die aan de toch al getroffen omwonenden zijn gedaan. Simpel gezegd: er kan niet gebouwd worden, tenzij Justitie een vrijstelling krijgt. Diverse raadsleden wilden eerst wel eens de bouwplannen zien -voor wat misschien wel het grootste Zaanse gebouw wordt-, alvorens eventueel akkoord te gaan met een hoger cellencomplex. Kan niet, zegt Justitie. De aanbesteding is al gestart en informatie over de hoogte is geheim.

Probeer het eens als particulier. Je dient een bouwvoorstel in dat niet strookt met het bestemmingsplan. Je wilt daarvoor vrijstelling. En je zegt tegen degenen die er over moeten beslissen dat ze niet vooraf te zien krijgen hoe het definitieve plaatje wordt. 100% kans dat je niet je zin krijgt.

In Nederland werkt het zo dat iedereen gelijk is. En dat sommigen wat meer gelijk zijn. Ik ben bang dat het in Zaanstad niet anders werkt. Tenzij de gemeenteraad dinsdag de rug rechthoudt natuurlijk…


…en daar moet-ie komen.

1 gedachte over “Gevangenisspelletjes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *