Treurwilg voor Alex?

Het is een soort van traditie, te herleiden tot Juliana, Wilhelmina en Emma. Een nieuwe koning(in), een nieuw boompje. Elk gehucht en elk stad zijn eigen koningslinde, zoiets. Dit keer te planten op 30 april, als Wim-Lex aantreedt. Of ze het in de Zaanstreek ook gaan doen is onduidelijk. Officieel hebben de burgemeesters van de Zaangemeenten er nog niet over nagedacht. En officieus kunnen ze het natuurlijk niet maken om een schop in de grond te steken ter ere van de monarchie. De burgervader en -moeder van respectievelijk Oostzaan en Zaanstad zijn van de PvdA. U weet wel, de erfopvolger van de SDAP, die de republiek liever gisteren dan vandaag uitriep. En voor Peter Tange, GroenLinks-burgemeester in Wormerland, wordt het helemaal een spagaat. Het zal een jaar of 25 geleden zijn dat hij als PSP-raadslid een treurwilg in de  grond plantte van het Zaandamse Verzetsplantsoen en een toespraakje hield waarin hij een Nederland zonder koningshuis bepleitte. (Een dag later had een schuimbekkende monarchist de wilg en het begeleidende bordje al uit de grond getrokken, maar dat terzijde).

Ik stel voor dat we op 30 april het beste uit beide werelden combineren, een polderland als Nederland waardig. Omdat Nederland nu eenmaal koningsgezinden én republikeinen kent. Dus ja, de drie burgemeesters planten dan een boom. Voor hen die W.A. een kroon toewensen. En die boom wordt een treurwilg. Voor hen die de koning liever kwijt dan rijk zijn. Zie het maar als ‘mijn droom voor ons land – inspiratie voor onze koning’. En voor verdere informatie verwijs ik u naar hier. 

De gemeente Zaanstad mag op mijn kosten een bescheiden boompje bestellen.

2 gedachten over “Treurwilg voor Alex?”

  1. Rondom die treurwilg graag op mijn kosten ‘vergeet-mij-nietjes’ voor degenen die gebukt gaan onder het bewind van het koningshuis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *