Gewoon Rot

Ha, daar is-tie weer. Het stopwoordje ‘gewoon’. Het toverwoord van populistische politici die hun klassiekers niet kennen. Dit keer is het Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad die de problemen waarmee de Zaandamse wijk Poelenburg ontegenzeggelijk kampt binnen de kortste keren denkt te kunnen oplossen. Het lukt haar eigen partij niet eens om twee raadsleden binnen één fractie te houden, maar het binden van Poelenburg is voor Juliëtte ‘gewoon’ geen punt: “Gewoon zeggen dat in bepaalde straten of complexen niet meer dan zoveel mensen mogen wonen met minder dan een bepaald inkomen.” Waarbij ze tegelijkertijd voorstelt om de voormalige bewoners van jongerenwooncomplex Studiocity in Poelenburg te huisvesten -toch bepaald niet de rijkste groep Zaankanters- en in deze wijk inkomenspolitiek te bedrijven -wat gemeenten niet is toegestaan.

Juliëtte Rot draait al heel wat jaren mee als onvermoeibaar hulpje van fractievoorzitter en tevens enig DZ-raadslid Aart Molenaar. Het verklaart waarschijnlijk de enorme hoeveelheid clichés, stoplappen en onmogelijkheden die in dat ene vraaggesprekje met Dagblad Zaanstreek uit haar mond vloeit. “Of je op afkomst mag selecteren bij het toewijzen van huizen? Weet ik niet, maar we moeten het wel doen”, zegt ze bijvoorbeeld. De bestaande wetgeving schuift DZ dus met groot gemak terzijde (tenzij B&W er in DZ-ogen mee aan de haal gaat natuurlijk). En dus kunnen we wellicht in het nieuwe DZ-verkiezingsprogramma lezen: “Of je lijfstraffen mag uitdelen? Weten we niet, maar we moeten het wel doen.” Of soortgelijke ‘gewone’ oplossingen.

Nog een Rot-citaat: “Een straat vol mensen met dezelfde afkomst is niet gezond.” Voor wie denkt dat ze onmiddellijk de J.J. Allanstraat in Westzaan wil ontruimen, vanwege al die rijke witte mensen ter plaatse; vergeet het maar. Ze doelt uiteraard op Poelenburg.

Juliette kan ook in de toekomst kijken. “Ik denk dat het niet zo lang duurt voor wij het woord allochtoon ook niet meer mogen gebruiken.” Geen idee waar dat ‘ook’ naar verwijst, maar er bestaat in Nederland blijkbaar een censuurcommissie die met de volgens DZ toch al overbodige wet in de hand allochtoonroepers hard gaat aanpakken. Dat de commissieleden progressief zijn staat uiteraard buiten kijf. Juliëtte hekelt namelijk ook ‘de tranentrekkende verhalen van links’. 

Het is een beetje alsof je de dochter van Rita Verdonk hoort. Die vond ook alles de schuld van links. Of van allochtonen. Of daar een combi van. ‘Ze’ willen overal slavernijmonumenten, ‘ze’ willen Sinterklaas afschaffen, riep Rita zo af en toe. Bewijzen had ze niet, maar dat deed er niet toe. Het was ‘gewoon’ zo. Jammer alleen dat al snel niemand haar nog serieus nam. 

Gelukkig is daar nog windmolenbestrijdster Juliëtte als Rita’s mogelijke opvolgster. “Je moet de waarheid durven zeggen”, luidt de kop boven het interview. En zo is het. Zet ‘m op Juliëtte. Don Quichotte wist ook eeuwigheidswaarde te verwerven met zijn niet-aflatende strijdlust. Wat hij bereikte moet jij ook kunnen. Gewoon. 

3 gedachten over “Gewoon Rot”

  1. Je bent en blijft een irritant mannetje . Jij heb allemaal uitgevonden Jij bent de beste Eric . Zo lang je maar in media komt. Weet hoe dat heet . Narcistisch gedrag.ooit heb ik mediageil genoemd en toen kwam je op hoge poten naar me toe of ik niet zo wou noemen . Het is net als wat je schrijft gewoon de waarheid durft te zeggen . Maar de waarheid is hard Keihard maar daar kan dat zieltje niet tegen !
    Ga ens wat nuttigs doen bijvoorbeeld een echte baan en geen gesubiseerde baan !!

    1. Beste Robert Lotman,

      Dat je last hebt van taalproblemen, de afwezigheid van een achternaam, waanherinneringen en gebrek aan werk geeft allemaal niet. Dat je clubje DZ verrassend genoeg consequent het communistische blad De Waarheid uitvent ook niet. Dat je vergeet dat je grote voorbeeld Aart Molenaar als raadslid al 11 jaar een -weinig produktieve- gesubsidieerde baan heeft maakt eveneens niet uit. Maar Erik is toch echt met een k.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *