De komst van Ikea

Zaanstad was al in het bezit van Neerlands langste straatnaam, enige papiermolen, kleinste achternamen en oudste slingeruurwerk. En daar komt nu de grootste Ikea van het land bij, liefst 35.000 vierkante meters aan Billy’s, Pröppers of hoe die möbels ook mogen heten. Of is dat verkooptaal? Want Son en Breugel zegt een Ikea van 36.000 vierkante meter te hebben. Ikea Heerlen heeft het over 37.000 vierkante meter. En die in Amsterdam, Barendrecht, Groningen en Haarlem zijn ook allemaal groter. De kluit wordt dus flink belazerd.  

Zou dat ook gelden voor de bezoekersaantallen die Ikea-Zaandam jaarlijks verwacht, anderhalf miljoen? Dat is zo’n 60% meer dan er mensen naar de Zaanse Schans komen. En die kastjeskopers moeten allemaal via de Den Uylbrug en de Provincialeweg worden aangevoerd. Tel daarbij nog de bezoekersstromen voor Loods 5 en alle bouwmarkten en meubelzaken in dit stukje zuidelijk Zaanstad en de files zijn volgens mij niet te overzien.

Mooi hoor, de werkgelegenheid die het Zweedse woonwarenhuis met zich meebrengt. Maar beseffen de gemeenteraad en B&W wel welke verkeersproblemen dit met zich gaat meebrengen? Ik betwijfel het.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *