Zaandamstadstreek

Nog regelmatig moet er worden uitgelegd dat Zaandam weliswaar onderdeel is van Zaanstad, maar dat het omgekeerde niet waar is. En dat de Zaanstreek ook net even anders is dan Zaandam en Zaanstad. Zodra de andere plaatsen waarin het woord ‘Zaan’ een rol speelt ter sprake komen (zoals Zaandijk, Oost- en Westzaan) worden de blikken vaak nog glaziger.

Een paar weken geleden citeerde ik in dit blog Vrij Nederland, dat Henry Meijdam abusievelijk zag als oud-burgemeester van Zaandam. Het Parool draaide het gisteren om, met behulp van een fraaie volzin over Czaar Peter: “Ongeduldig sprong hij in een bootje en voer in het pikkedonker naar Zaanstad om zijn gereedschap op te halen.” Voor alle duidelijkheid: we schrijven 1698. (1) De gemeente Zaanstad kwam pas 276 jaar later tot stand.

Ik heb het al eerder geschreven, maar het gaat nog altijd op. Almere-Stad, Lelystad, Twentestad, Zaanstad: een echte stad heet geen stad.

    

(1) Volgens Het Parool was Peter in 1678 in Amsterdam. Toen was de despoot-in-wording nog maar zes jaar oud…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *