Bootverbinding naar Amsterdam?

Goede timing. In de week dat de provincie besloot om de snelle bootverbinding tussen IJmuiden en Amsterdam stop te zetten, houdt de gemeente Zaanstad een digitale enquête. Het onderwerp: wilt u een snelle bootverbinding tussen Zaandam en Amsterdam?

Ik heb een genuanceerd antwoord proberen te geven op de gemeentelijke vragen. Een enerzijds-anderzijds, in de wetenschap dat eerdere experimenten weinig succesvol waren en zo’n bootverbinding een smak geld kost. Maar áls zo’n pendelboot er komt, moet hij voldoen aan een aantal voorwaarden.

  • Ten eerste dient hij snel heen en weer te gaan. Volgens de gemeente gaat de boot, varend tussen de Zaandamse sluizen en Amsterdam CS, er drie kwartier over doen. Dat is te traag. Met de trein doe je er nog geen kwartier over.
  • Ten tweede moeten de opstapplaatsen aantrekkelijk zijn. Zoals gezegd zal een van die plaatsen het Zaandamse sluizencomplex zijn. Groot nadeel: dat is relatief dichtbij het spoorwegstation. Waarom zou je de boot nemen als je ook de trein kunt pakken? Ik kan maar één groot voordeel bedenken: op de boot is het makkelijker om de fiets mee te nemen. Wellicht dat er ook dagjesmensen en toeristen zijn die over het water naar en van Amsterdam willen, maar daar kun je geen exploiatie mee rondkrijgen. Een andere Zaanse opstapplaats zou het Hembrugterrein kunnen zijn. Dat heeft echter als nadeel dat er rondom dat terrein (vooralsnog) relatief weinig mensen wonen en werken.
  • Ten derde moet de prijs van een bootticket concurreren met die van de bus en de trein. In het verleden schortte het daar aan. Een concurrerend kaartje betekent echter dat het -letterlijk- een schip van bijleg wordt voor, waarschijnlijk, de gemeente.
  • Ook op een andere manier moet de boot de competitie aankunnen. De trein vertrekt zo’n beetje elke tien minuten vanaf NS-station Zaandam en vice versa. Dat ziet ik dat schip nog niet doen.  

Al met al denk ik dat een kansrijke exploitatie van een bootverbinding tussen Zaandam en Amsterdam weinig kans maakt. Jammer, maar helaas.


Goeie ouwe tijd en zo…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *