Op kerkenpad

Donderdag was ik in de Zaandamse Vermaning, gisteren in de Oostzijderkerk. Best vaak, voor een atheïst. In beide gevallen had mijn bezoek overigens niets te maken met welke goddelijke aanwezigheid dan ook, maar alles met de geschiedenis. De kans dat ik de komende jaren vaker ter kerke ga is overigens vrij groot. Steeds meer godshuizen krijgen namelijk een andere functie. Een enkele uitzondering daargelaten lopen de kerken leeg. In de Zaanstreek staat bijvoorbeeld een handvol vermaningen, maar het aantal kerkelijke gebruikers is inmiddels gedaald tot onder de tweehonderd. Het bisdom in Haarlem wil eenderde van de katholieke kerken in het eigen werkgebied verkopen en voor de protestantse kerken in Noord-Holland gelden soortgelijke cijfers.

Dat de kerken leeglopen vind ik niet erg. Maar het zou zonde zijn wanneer ze, à la de Zaandijker kerk, het slachtoffer worden van de elementen. Of van de sloophamer. Het zijn namelijk vaak prachtige gebouwen. Gelukkig zijn er meestal alternatieven. Op de Herengracht in Zaandam, om maar eens wat te noemen, is een kerkje verbouwd tot appartementencomplex. De Wormerveerse Vermaning is overgenomen door de Historische Vereniging Wormerveer, die er mooie dingen doet. De Paaskerk, de kerk op de Stationsstraat en het Lichtschip -alle drie in Zaandam- wisselden eveneens van eigenaar. Het kerkgebouw waar Surbeza tot een paar jaar geleden evenementen organiseerde voor de Surinaamse en Antilliaanse achterban is helaas wel gesloopt. De Vredekerk in Krommenie ging eveneens tegen de vlakte, maar aan dat kille, witte gebouw ging eerlijk gezegd niet heel veel verloren. In Wormerveer is eveneens een godshuis omgebouwd tot appartementen. En zo zal het nog wel even doorgaan.

Ontkerkelijking, prima. Maar laten we zuinig zijn op de houten en stenen restanten van het gedachtengoed.  


Zaandijker kerk

2 gedachten over “Op kerkenpad”

 1. Hoi Erik,

  Altijd goed om in een aardige atheïst tegelijk een potentieel christen te zien.
  De ontkerkelijking is een geestelijke verarming in mijn ogen. Dat zal je niet verbazen uit mijn mond. Maar beste Erik, ik kan je melden dat er gelukkig ook kerken in de Zaanstreek zijn die juist door groei een ander en groter gebouw zoeken.
  Ik deel echter helemaal je pleidooi om kerken een nieuwe bestemming te geven.
  Heb laatst bij een interview met Zaanradio dat met de CU in de studio en ROSA natuurlijk ook over leegstaande kerkgebouwen ging, gepleit voor kerkenbeleid in Zaanstad.
  Dit met het oog op de enorme inhaalslag bestemmingsplannen de komende tijd.
  Geef de gebouwen een maatschappelijke functie in de samenleving. Duurzaam gebruik.

  Ontkerkelijking, jammer. Maar laten we zuinig zijn op wat we aan kerkgebouwen hebben.
  En vooral op journalisten die er aandacht aan geven.

  Hartelijke groet,

  Rita

  Verstuurd vanaf mijn iPad
  Rita Visscher
  Raadslid ChristenUnie Zaanstad
  075-6167628
  06-48831289

  Op 11 mrt. 2013 om 07:24 heeft “Eriks Gaap” het volgende geschreven:

  >
  >

  1. Hoi Rita,
   Dank voor je (zoals altijd inhoudelijke) reactie. En succes met je (zoals altijd) sympathieke partij.
   Erik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *