De onnozele kiezer

Gevraagd wat hij stemde antwoordde de Anderlechtse profvoetballer Bram Nuytinck vorige week tegen Elsevier dat hij voor de VVD koos. Om er aan toe te voegen: “Waarom weet ik ook niet.”

Het is van een onbegrijpelijke onnozelheid. Wanneer je geen idee hebt van de richting waarin je een land, provincie of stad wil hebben, stem dan niet. Laat het over aan mensen die er wel over nadenken. Wil je zoveel mogelijk geld verzamelen, eventueel ten koste van anderen, dan is daar de VVD. Heb je een hekel aan moslims, dan wijk je uit naar de PVV. Dat zijn legitieme, zij het abjecte redenen om een partij te kiezen. Het zomaar wat doen niet.

De kweet-niet-stemmer verpest het voor de anderen. Zijn/haar stem weegt even zwaar als die van de man/vrouw die alle partijprogramma’s doorworstelt in een poging om een afgewogen keuze te maken. De geen-idee-kiezer is bijna even verwerpelijk als de persoon die altijd hetzelfde hokje rood maakt, omdat ‘mijn ouders daar nu eenmaal ook op stemden’. Het stemgedrag is dan verworden tot stom gedrag.

Misschien is het goed om aan de verkiezingen een simpel testje over de staatsinrichting vooraf te laten gaan. Wanneer daaruit blijkt dat de partijkeuze een erfelijke dan wel een onwetendheidskwaal is, gaat de beurt voorbij. Over vier jaar mag de potentiële kiezer een nieuwe poging wagen. 

Kweetniet   

2 gedachten over “De onnozele kiezer”

  1. Ed van Zalingen

    Helemaal mee eens Eric zeker met een partij als de VVD die al 2 verkiezingsbeloften heeft geschonden en ook veel stemmen van kweetnietkiezers zijn heen gegaan.

  2. Nu weet ik dan wel waarom genoemde partijen zo veel stemmers kiezen…..
    Met mensen die het eigenlijk niet weten…
    Mag toch hopen dat op mijn partij mensen stemmen die wel weten waarom…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *