Roze Za(an)terdag?

Op 29 juni is het Roze Zaterdag, het jaarlijkse emancipatiefeest van en voor de Nederlandse lesbiënnes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers). In 1977 vond de eerste versie plaats van deze themadag en helaas was het sindsdien steeds weer nodig om een statement te maken tegen LHBT-intolerantie. Met de verkiezing van een nieuwe homofobe paus zal het er in rooms-katholieke kring niet beter op worden en ook andere groepen en individuen, zowel religieus als atheïstisch, willen zich nog wel eens bekrompen en soms zelfs gewelddadig uiten als het gaat om iemand van de ‘verkeerde kant’.

Roze Zaterdag wordt elk jaar herdacht en gevierd in een andere Nederlandse gemeente. Deze week viel het me op dat alle (middel-)grote steden van Noord-Holland sinds 1977 één of meer keren de eer hadden om de Roze Zaterdag te organiseren. Amsterdam (vijf keer), Haarlem (drie keer), Hilversum en Alkmaar ontvingen op of rond de laatste zaterdag van juni duizenden roze gasten. In dat provinciale rijtje ontbreekt tot op heden één stad van formaat. Inderdaad, Zaanstad. Landelijk heeft zo ongeveer elke gemeente uit de top-20 een Roze Zaterdag gehad. Behalve dus Zaanstad. Vreemd toch?

Voor de viering in 2013 en 2014 zijn al steden aangemeld en geselecteerd. En voor 2015 is Zaanstad ook al te laat. Maar 2016 is nog beschikbaar. De gemeente Zaanstad heeft wat in te halen. Laat ik een handje helpen. Beste ambtenaren, beste collegeleden en raadsleden: u kunt zich hier aanmelden.

Is weer eens wat anders dan de viering van het Ruslandjaar.

1 gedachte over “Roze Za(an)terdag?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *