Fietsen op het dak

Het is, in al zijn schijnbare eenvoud, een geniaal idee. Fietsers die de trein nemen, willen hun rijwiel zo dicht mogelijk bij de perrons stallen. Dus waarom niet het stationsdak benutten als mega-fietsenstalling? B&W van Zaanstad presenteerde dit plan eergisteren aan de raad en het lijkt het ei van Columbus voor het almaar doorzeurende fietsenstallingprobleem rond het NS-station Zaandam.

Toen we een jaar of tien, twaalf geleden als raadsleden over Inverdan spraken waren we verbaasd dat er van alles rond het spoor werd opgeknapt, maar niet de stationsoverkapping. Sindsdien is het dak boven de perrons er alleen maar armoediger op geworden. Door dat vlak nu te vervangen en er rekken voor 2500-4000 fietsen op te maken wordt de omgeving er niet alleen aantrekkelijker van, maar kunnen fietsers hun karretje eindelijk kwijt op de kleinst mogelijke afstand van de treinen.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En misschien is het dat ook wel. NS Poort Stations moet namelijk akkoord gaan met de plannen. En zoals bekend hebben dit spoorwegonderdeel en Zaanstad een langlopende fittie over hetgeen er gebouwd is en nog moet worden rond het station. Beide partijen schermen al jaren met miljoenenclaims en mogelijke rechtszaken. Ik moet nog maar zien dat NS Stations nu opeens wel bereid is om mee te werken aan een Zaanstedelijk plan.

1 gedachte over “Fietsen op het dak”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *