Subsidiebureaucratie (2)

Goed, de jaarlijkse subsidiebureaucratie is weer achter de rug. Tientallen formulieren die de tenen deden krommen zijn ingevuld, het ambtelijk taalgebruik is omgebogen naar normaal Nederlands en de overbodige, maar verplichte accountants kunnen weer hoge rekeningen sturen. Een paar weken geleden hebben we met een ploegje op het ministerie van SZW proberen uit te leggen hoeveel onnodige moeite je moet doen om wat geld los te krijgen ten bate van het goede doel. Het ministerie kon er geloof ik ook niet zoveel tege beginnen. Die gemeentelijke autonomie, niet waar?

En dan krijg je dus de situatie dat een gemeente in april 2013 zowel het jaarverslag als de jaarrekening¬†2014 opeist. Onder de dreigende toevoeging dat ‘incomplete aanvragen niet in behandeling worden genomen’. Kafka leeft, en hij woont in Waterland.

Ook aardig, het dorpsbestuur dat de complete ledenlijst verlangt van subsidievragende verenigingen. Alsof het college, de gemeenteraad en de ambtenaren er recht op hebben te weten wie lid is van welke vereniging. Nooit gehoord van privacywetgeving, zeker.

Enfin, laten we het er maar op houden dat het in 2014 allemaal beter wordt. En anders vast wel in 2015…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *