Politie knoeit

Je kunt er schouderophalend aan voorbijgaan, maar eerlijk gezegd vind ik het bericht daar te schokkend voor. De uitspraak door de rechtbank in Alkmaar dateert van 20 maart jongstleden. En wat mij betreft mag er nog wat meer aandacht voor komen dan tot nu toe het geval is.

Dit is de zaak, in het kort. De politie Zaanstreek-Waterland heeft drugsverdachten op het oog. Besluit om telefoons te tappen. En manipuleert vervolgens de afgeluisterde gesprekken in een poging om de verdachte, een man uit Purmerend, een oor aan te naaien. Vier van de achttien afgeluisterde gesprekken worden in strijd met de werkelijkheid uitgewerkt, één onvolledig uitgewerkt en één oncontroleerbaar uitgewerkt. Omdat de advocaat van de verdachte de gesprekken opvraagt, komt het gesjoemel aan het licht. Waarna de rechter dus op 20 maart concludeert dat er sprake is van ‘een ernstige schending van de beginselen van een behoorlijke procesorde, welke schending niet hersteld kan worden en van een groot nadeel is geweest voor de verdachte.’ De man in kwestie heeft dan inmiddels vier maanden doorgebracht in voorlopige hechtenis. Dat wordt dus zometeen een enorme schadeclaim, uiteraard te honoreren door de belastingbetaler.

Op de politie moet je kunnen vertrouwen. Maar helaas kan dat niet altijd. Met enige regelmaat krijg ik proces-verbalen onder ogen. Een groot deel daarvan kan de toets der kritiek niet of nauwelijks doorstaan, maar dat betreft vaak taalkundige missers. Vervelender wordt het al wanneer cliënten vertellen dat het niet lukt om aangifte te doen van een strafbaar feit, simpelweg omdat ze aan de balie worden weggestuurd. Nog laakbaarder is het wanneer de politie onderzoeken verpest; ook daarvan ken ik de nodige voorbeelden. Maar het summum van onrechtvaardigheid is uiteraard het willens en wetens vervalsen van verhalen, waardoor verdachten onterecht de bak in (kunnen) draaien. Je zou dat zelfs crimineel kunnen noemen.

Ik hoop dat de dames en heren journalisten deze zaak blijven volgen en tezijnertijd bekendmaken welke straf de dienstoende agent(en) hebben gekregen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *