De Telegraaf wil wachtgeld

Wanneer je als medium even geen nieuws hebt, kun je het natuurlijk altijd nog zelf maken. Dat kan op Donald Duck-niveau, zoals Dagblad Zaanstreek doet (‘Help Vanda de Haan aan een hobby’). Of zoals De Telegraaf het aanpakt.
Laat ik nu alvast verklappen welk heftig nieuws de krant van wakker Nederland binnenkort op de voorpagina brengt. In chocoladeletters staat daar een dezer dagen ‘Gemeenten betalen massaal wachtgeld’. Of soortgelijke bewoordingen. Het noodlijdende dagblad -binnenkort minder dan 500.000 abonnees, een nieuw dieptepunt- heeft namelijk in februari de Nederlandse gemeenten een mail gestuurd. Waaruit ik nu even ga citeren. “Bij dezen vraag ik u om informatie over wachtgelden en beroep me daarbij op de Wet Opbenbaarheid [sic!] van bestuur. (…) Ik wil zo specifiek mogelijk van u weten wat uw gemeente nu uitgeeft en in het verleden heeft uitgegeven aan wachtgelden voor oud-wethouders, oud-burgemeesters en alle andere mensen die u wachtgeld betaalt of heeft betaald.” Waarna verslaggever Jorn Jonker zijn vraag specificeert en uitsplitst tot twaalf letters achter de komma. Hij wil zelfs de namen, leeftijden, partijen en sekse weten van de ‘wachtgelders’. Over de jaren voor 2012 is hij bescheidener: hij wenst over de periode 2007-2011 alleen vte ernemen hoeveel mensen er hoeveel wachtgeld ontvingen.

Succes is verzekerd met dit soort hagelschoten. Want uiteraard keren gemeenten wachtgeld uit (De Telegraaf: “Schande!”) en natuurlijk gaat daarbij wel eens wat mis (De Telegraaf: “Aftreden!”). Het is dus altijd raak.

Ik hebh nu al medelijden met alle ambtenaren die niet aan hun eigenlijke werk toekomen, omdat hen die waslijst van De Telegraaf is voorgelegd (“Henk, doe jij dit effe.”). Waarmee meteen de basis is gelegd voor het volgende Telegraaf-artikel: “Ambtenaren voeren werk niet uit.”

Overigens, kan De Telegraaf me even vertellen hoeveel wachtgeld er is betaald aan beroepsfantast annex ex-redacteur Martijn Koolhoven?

Jorn graaft…

1 gedachte over “De Telegraaf wil wachtgeld”

  1. Vanda de Haan zou misschien stukjes voor de krant kunnen gaan schrijven. Leuke hobby, maar ze moet nog veel leren natuurlijk. Bijvoorbeeld over de relevantie van nieuws.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *