Gasmaskers af

Hier volgt een geruststellende mededeling. U kunt uw gasmasker weer afdoen. Er is namelijk geen mosterdgas gevonden op het Hembrugterrein. Uit historisch onderzoek was gebleken dat in de grond van dit stukje Zaandam wellicht nog blarentrekkend gas lag, achtergelaten door Defensie. Nu zo’n 95% van de verdachte plekken is afgegraven -dat waren er een stuk of tien- blijkt de oogst beperkt te zijn: één flesje met het strijdmiddel chloorpicrine, een beetje traangas, een lege granaathuls en wat oude filterbussen van vooroorlogse gasmaskers. Waar in 1940 nog zo’n duizend kilo mosterdgas op het wapen- en munitieterrein lag, is het er nu schoon. Met dank aan de nazi’s, die dit goedje in 1943 afvoerden en in de duinen vernietigden omdat ze het -in tegenstelling tot het Nederlandse leger- te gruwelijk vonden.

Zoals gezegd: u kunt ter plekke weer veilig ademhalen. Mogen dan nu de hekken weg rond dit prachtige gebied?

     

3 gedachten over “Gasmaskers af”

  1. Zijn nog niet gestikt in onzin verhalen en nodeloos met geld smijten.
    Krijgt nog ernstige gevolgen in de toekomst.

  2. milieu en mensenrechten: Russische toestanden op het Hembrugterrein!

    Sinds kort zijn er stratenmakers bezig met de herstrating van het Hembrugterrein (begin februari 2014). Deze mannen hebben ademhalingsmoeilijkheden gekregen, last van slijmvliezen, brandende huid en moeheid. Zelfs hun huisgenoten krijgen deze verschijnselen als zij in de buurt komen van hun werkkleding. Wie er wat van zegt wordt stante pede ontslagen. Aanwezigheid van mosterdgas of trotyl wordt ontkend. De oude bestrating wordt hergebruikt maar uit kostenbesparing niet eerst schoongemaakt, zoals officieel wel is voorgeschreven. De Provincie moet toezien op het nakomen door bedrijven van afspraken i.v.m. het milieu. Waar blijft de toezichthouder?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *