Van Halltunnel bijna gereed?

Zowel Het Parool als het Noordhollands Dagblad besteedde gisteren uitvoerig aandacht aan de tweede Coentunnel. Over enkele maanden gaat die verbinding tussen Amsterdam en de Zaanstreek open, vandaar. Het NHD wijdde ook een kadertje aan de koloniale tiran Jan Pietersz. Coen, naar wie de eerste tunnel werd vernoemd. Het is in deze tijd onvoorstelbaar dat er een bouwwerk wordt vernoemd naar een massamoordenaar, maar ten aanzien van de ‘Tweede Coen’ doet de overheid vooralsnog alsof er niets aan de hand is. Het NHD noemt enkele alternatieve namen, zoals Cohentunnel en Pieter van Vollenhoventunnel. Het SP-raadslid Remine Alberts heeft verkeersminister Schultz van Haegen afgelopen week gevraagd beide tunnels te vernoemen naar Max Havelaar. Allemaal leuk en aardig, maar eergisteren deed een telg uit de beroemde Zaanse verzetsfamilie Brinkman me een naam aan de hand die veel toepasselijker is: de Van Halltunnel. Walraven en Gijs van Hall behoorden niet alleen tot de grootste en meest effectieve verzetsstrijders van Nederland, maar ze hadden ook een speciale band met zowel Zaandam (waar Walraven vanaf 1940 woonde en ondergrondse activiteiten verrichtte) en Amsterdam. De broers werden geboren in de hoofdstad, deden daar het meeste verzetswerk en Gijs zou er na de oorlog ook burgemeester worden. Juist in die tijd kwam de eerste Coentunnel gereed. De twee Van Halls waren bindende elementen binnen de vaderlandse illegaliteit en moesten geregeld ‘onder water’, zoals het onderduiken destijds wel werd genoemd. Parallellen genoeg dus met de Coentunnel, die verbindingsbuis onder het Noordezeekanaal. Misschien aardig als de Zaanse en Amsterdamse 4/5-meicomités een bescheiden lobby beginnen om de naam Van Halltunnel vast te leggen? 

WalravenFile:Hall, G. van - SFA008007096.jpg Walraven en Gijs van Hall

3 gedachten over “Van Halltunnel bijna gereed?”

 1. Dag Erik,

  Als bestuurslid van het Zaans 4 en 5 mei comité zal ik aandacht vragen voor dit, mijns inziens goede voorstel.
  Hartelijk dank.

  Groet,
  Rita

 2. Mijn vrouw en ik waren op 4 mei aanwezig op het Verzetsplantsoen in Zaandam om de oorlogsslachtoffers van WO 2 te gedenken .Wegens ziekte van de burgemeester nam Jeroen Olthof de honneurs waar. In zijn toespraak vertelde hij over de verzetsdaden van Walraven van Hall. Ik legde mijn hand op de schouder van mijn vrouw en zei, gaan we het mee maken dat B en W hebben besloten een voorstel te doen naar de gemeenteraad om de beide tunnels van Zaandam naar Amsterdam te vernoemen naar Wally en Gijs van Hall. Dat zou een daad van erkenning zijn, maar nee waar ik op gehoopt had hoorde ik niet. J.P. Coen toch belangrijker dan beide broers. Zwijgend en in gedachten verzonken liepen we naar huis.Maar morgen gaat bij ons de vlag in top en dan denken we aan al die mensen die dat mogelijk hebben gemaakt.
  Groeten Albert Brinkman.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *