Hoe adequaat is de raad?

In Haarlem en Amsterdam hingen de regenboogvlaggen gisteren halfstok, een protest tegen Poetins homohaatbeleid. De plaatselijke politici (in Haarlem bijvoorbeeld GroenLinks) namen daartoe het initiatief. In Zaanstad gebeurde niets.

Het PvdA-lid Sander Terphuis startte deze week een campagne tegen de strafbaarstelling van illegaliteit. In Zaanstad, waar tot enkele maanden geleden honderden illegalen opgesloten zaten, bleef het stil.

Zo gaat het helaas erg vaak. De gemeenteraad van Zaanstad is nogal afwachtend. Er zitten maar liefst veertien fracties in de raad, maar vrijwel elk initiatief lijkt van het college te moeten komen. Zelden presenteert een raadslid een eigen inititiatief, een nota met nieuwe ideeën, een buiten de agenda vallend plan. Bijna alles is reactief, bijna niets proactief.

Dat de gemeenteraad van Zaanstad in meerderheid zwak is, is geen geheim. Verwijder de helft van de lokale volksvertegenwoordigers en je mist weinig. Sommige raadsleden zijn er na drie zittingsjaren nog altijd niet in geslaagd om ook maar één keer de krant te halen. Ze zijn niet re-, niet pro-, maar non-actief voor het oog van de buitenwacht. Het is een prestatie op zich om zo goed verstoppertje te kunnen spelen.

Kom, dames en heren politici. Over een jaartje zijn er weer verkiezingen. Doe eens iets origineels. Bedenk zelf wat. Kies voor passie in plaats van passiviteit. Bent u een schoot- of een waakhond? Pies eens buiten de pot en wees niet alleen stemvee. Nu kan het nog. Straks zijn we u weer vergeten (voor zover we u überhaupt al kenden).  

poetinFoto Pim Ligtvoet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *