De PvdA, Teeven en Dolmatov

Sommige zaken zijn niet zo moeilijk te voorspellen. Behalve, blijkbaar, wanneer je er verantwoordelijkheid voor draagt. Zoals bij het dossier over de Russische mensenrechtenactivist Alexander Dolmatov. In januari schreef ik op in mijn blog over het bloed aan de handen van enkele personen die betrokken waren bij het lot van deze naar Nederland gevluchte man. Drie maanden later is er een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat de zelfmoord van Dolmatov voorkomen had kunnen worden en dat bij de IND en aanverwante organisaties zo ongeveer alles fout ging wat fout kon gaan. 

In Nieuwsuur -en niet alleen daar- speelde deze week de vraag of verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven moet aftreden. Nationale Ombudsman Alex Brennninkmeijer was hard in zijn oordeel. Hij had Teevens ministerie tal van keren aangesproken op de gebrekkige en zelfs inhumane opvang en detentie van vreemdelingen en telkens nul op het rekest gekregen. Met het ministerie van Veiligheid en Justitie viel niet te communiceren, zei Brenninkmeijer.

Een deel van de oppositie wil Teeven weghebben als bewindsman. Maar een eventuele motie van wantrouwen (die kan morgen al in stemming komen) is afhankelijk van de steun van de PvdA. Kiest die voor Teeven, dan is er geen Kamermeerderheid en mag de brokkenmaker blijven zitten.

Daarmee is er een link met de Zaanstreek. Tot voor kort lagen in Zaandam twee boten voor illegalen. Toen ze aangekondigd werden, waren er twee politieke partijen op tegen: ROSA en DZ. Na een aantal jaren kwamen er meer tegenstanders: ChristenUnie, D66, SP, POV en GroenLinks. De misstanden waren inmiddels zo overvloedig en duidelijk aanwezig dat ook zij het niet meer konden aanzien. Maar om te kunnen ingrijpen was hulp nodig van de tot op het bot verdeelde PvdA. Die hulp kwam niet. VVD-staatssecretaris Teeven kwam hoogstpersoonlijk zijn Zaanse partijgenoten vertellen dat de drijvende gevangenissen toch echt moesten blijven liggen, waarna de VVD dreigde om het college op te blazen als de PvdA voor het wegsturen van die bajesboten zou stemmen. De sociaal-democratische fractie ging vervolgens overstag. Geschonden mensenrechten of niet, de boten mochten blijven.

Vraag is nu of de Haagse PvdA-fractie dezelfde koers kiest als de Zaanse. Steunt ze Teeven en redt ze daarmee zijn huid (en wellicht ook het kabinet) of kiest ze voor de mensenrechten? Of stapt de staatssecretaris uit zichzelf op en ontlast hij zo zijn eigen partij en de coalitiepartner? 

Gisteren werd bekend dat Teeven met een wetsvoorstel komt dat het doorzoeken van woningen van vreemdelingen mogelijk maakt zonder dat hiervoor toestemming nodig is van de rechter-commissaris. Bij een inval in een woning van een crimineel is zo’n toestemming wel nodig, bij een vreemdeling straks niet meer. Dat u maar weet wie er het gevaarlijkst is in Nederland. 

Mag Fred Teeven zo snel mogelijk weg, svp? Als voorstander van zero tolerance kan hij daar zelf in ieder geval geen bezwaren tegen hebben. Van mij hoeft hij overigens niet de cel in. Een enkelbandje is voldoende.       

 Alexander Dolmatov

2 gedachten over “De PvdA, Teeven en Dolmatov”

  1. Om een fles wijn dat F.T blijft zitten.Dit rapport was allang klaar ,maar Poetin moest nog even langs komen O…….o…….stel je voor dat dit rapport voor het bezoek van Poetin al bekend was gemaakt.Ik heb er geen andere woorden voor om dit schandelijk te noemen er is wel een mens overleden door grove nalatigheid van de falende overheid.F.T slaap zacht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *