Elektriciteitsmasten

Vorige week was ik op het Blauwe Arendspad in Zaandam. Pal naast de woning waar ik een bezoek bracht, staat een immense elektriciteitsmast. Toen ik de deur uitstapte, kon ik het voetstuk aanraken, zo dichtbij stond het geval.
Het schijnt dat de straling die dergelijke masten verspreiden niet goed is voor de gezondheid van kinderen (al zijn daar nog geen eenduidige bewijzen van). Bovendien maakte de bedrading vaak een vervelend, knetterend geluid, met name wanneer er veel vocht in de lucht is. En mooi zijn de masten ook al niet. Op oude foto’s van het Blauwe Arendspad is te zien wat een idyllisch plekje het daar vroeger was. En een groot deel van het pad is dat nog steeds. Behalve dus waar dat brok metaal staat.

In 2017 moet de hoogspanningsmast verdwenen zijn, als het aan minister Kamp ligt. Hij liet deze week aan de Tweede Kamer weten 135 kilometer elektriciteitslijnen ondergronds te willen laten leggen, een ingreep waarvoor €440 miljoen wordt uitgetrokken. Zo’n vierhonderd Nederlandse woningen die te afgelegen liggen of in de buurt van niet ondergronds te brengen netwerken van 380.000 volt worden uitgekocht.

Of de maatregelen de gezondheid ten goede komen is dus nog niet helemaal helder, maar het lijkt er op dat een klein deel van de Zaanstreek (in Oostzaan speelt dit probleem ook) binnen afzienbare tijd een klein beetje mooier wordt. En dat is meegenomen.

pad met mastPad met jonge mast

1 gedachte over “Elektriciteitsmasten”

  1. Alleen woningen direct onder de hoogspanningsmasten (220 – 380kV) komen in aanmerking voor een uitkoopregeling. Er wordt alleen uitgegaan van de zakelijk rechtstrook. Mensen die er naast wonen hebben gewoon pech gehad. Er is steeds meer bewijs voor de samenhang tussen elektromagnetische velden bij hoogspanningslijnen en het voorkomen van kinderleukemie. Bij hoogspanningslijnen wordt een zone aangehouden voor het elektromagnetische velden van 0,4 microTesla. Binnen die zone mag niet gebouwd worden. Juist vanwege kinderleukemie. De minister negeert dit voorzorgbeginsel nu volledig en laat het dus in feite toe dat kinderen langdurig worden blootgesteld aan elektromagnetische velden die hoger zijn dan die 0,4 microTesla, want hij gaat uit van een (controversiële) Europese norm van 100 microTesla.
    Het ministerie van Economische Zaken en Innovatie komt niet met oplossingen waaruit blijkt dat men voor echte innovatieve oplossingen kiest. Oplossingen die de economie ook nog eens geld zullen opleveren.
    Kortom, Erik, het is een schande.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *