Toezicht & handhaving

Het kan verkeren. De medewerker van Stadstoezicht kwam nors naar ons toe. Wij waren bezig de fietsen in het centrum van Zaandam te versieren met hangertjes. Daarop stond hoe raar we het vonden dat Zaanstad boetes gaf aan fietsers die hun rijwiel langer dan vier uur lieten staan. Sterker nog, de gemeente knipte de tweewielers los en borg ze ergens op in een loods. Niet dat dat wettelijk geregeld was, maar B&W van Zaanstad vond het hinderlijk dat er zoveel mensen in de buurt van winkels wilden parkeren. Dat het college vergeten was om voldoende fietsenrekken bij diezelfde winkels te plaatsen deed er even niet toe. Bekeurd en verwijderd werd er, want zo waren de zelfbedachte regels.

De Stadstoezichtmedewerker vroeg of we een vergunning hadden voor ons protest. En dat hij niet blij was wanneer de hangertjes van de fietsen waaiden. Want dan moest hij ze namelijk opruimen. We legden hem uit dat we hetzelfde deden als de gemeente: labels aan fietsen hangen. En dat daar geen vergunning voor nodig was. Het verschil was dat de gemeentelijke hangers bedoeld waren om het wegslepen en de boete aan te kondigen, terwijl wij juist van die gemeentelijke dwang af wilden. De man in het fluorescerende vest gaf ons gelijk. Sterker nog, hij had het hoofd van de afdeling Handhaving al laten weten dat ze moesten stoppen met die gemeentelijke labels, omdat ze alle kanten opwaaiden. En wie kon ze vervolgens van de straat rapen? Inderdaad.

We gaven hem groot gelijk. Zeiden dat onze hangers beter bleven hangen dan die van de gemeente. En dat we onmiddellijk met onze actie stopten als de gemeente dat ook zou doen. Het gezicht van de toezichthouder klaarde op. Want in dat geval… Met een glimlach nam hij afscheid. Maar niet dan nadat hij ons veel succes had gewenst.

Laten we hopen dat hij gelijk krijgt, wat dat succes betreft. En anders moeten we maar overgaan op alternatieve oplossingen.   

1 gedachte over “Toezicht & handhaving”

  1. Trouwens mijn dochter neemt even een oude fiets mee om naar denhelder af te reizen en heeft de kleine borden niet gezien dat de gehele fietsenrekken incluis alle fietsen die er netjes instonden meegenomen. zij komt een lang weekend later terug en moet dan maar pa’s fiets ophalen en twintig euro betalen ? d8 het niet ik jat gewoon wel weer een andere dan ? dat scheelt de gemeente weer geld toch ? kom op nu zeg ! belachelijk niemand rept erover echt nederlands, als bezine 10 eur kost blijven we mekkeren maar niemand doet er wat aan BAH ! ik haal mijn 35 jaar trouwe Raleigh dus echt niet meer op ! niet op deze manier !!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *