Zaanse PvdA = passief

Mooi initiatief van PvdA-lid Sander Terphuis. Hij keert zich tegen het kabinetsplan om illegaliteit strafbaar te stellen en doet dat onder meer via een online petitie. Zijn stelling is overzichtelijk: je sluit geen mensen op, enkel omdat ze ergens zijn. Inmiddels heeft hij flink wat steunbetuigingen binnen, waaronder die van een groot aantal PvdA-afdelingen en ruim vele tientallen Zaankanters. Zoals PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt, die in Zaandam woont.

Onder die Zaanse adressanten bevindt zich echter vooralsnog geen Zaanse PvdA-fractie. En ook geen Zaanse raadsleden, wethouders of burgemeesters. Niemand. Merkwaardig toch. Zouden ze niets hebben geleerd van het Zaanse bajesboot-drama?

Laten we hopen dat ze zich wel hebben geschaard achter de motie van de PvdA-Den Haag (inmiddels gesteund door duizenden PvdA-leden en afdelingen), waarin wordt gesteld dat het bestraffen van illegalen van de baan moet. Haalt die motie zaterdag geen meerderheid c.q. legt de PvdA-top die wens naast zich neer, dan kan het volgende voorstel worden ingediend:

“De PvdA, bijeen tijdens het partijcongres op 27 april 2013 te Leeuwarden, verklaart de eigen idealen, beginselen en principes overbodig en uit de tijd en fuseert daarom per direct met de VVD.”

Veel sterkte daar in Leeuwarden, de stad van Pieter Jelles Troelstra. Precies honderd jaar geleden beleefde zijn partij, de SDAP, haar doorbraak. Troelstra’s partij schoot van 7 naar 18 zetels in de Tweede Kamer (die toen nog maar honderd zetels had). Da’s ongeveer evenveel als de maand na maand minder populair geworden PvdA nu virtueel bezit. 

Zouden we het meemaken dat een eeuw later SDAP-erfopvolger PvdA met haar ideologische veren ook haar laatste zetels verspeelt?

4 gedachten over “Zaanse PvdA = passief”

  1. Ik heb ‘unfollow’ aangegeven. Waarom dan toch nog dit blog?

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    Op 26 apr. 2013 om 10:28 heeft “Eriks Gaap” <comment-reply@wordpress.com> het volgende geschreven:

    Erik Schaap posted: “Mooi initiatief van PvdA-lid Sander Terphuis. Hij keert zich tegen het PvdA-plan om illegaliteit strafbaar te stellen en doet dat onder meer via een online petitie. Zijn stelling is overzichtelijk: je sluit geen mensen op, enkel omdat ze ergens zijn. Inmi”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *