Linkse liefde voor de monarchie (en v.v.)

Gisteren wijdde ik wat zinnen aan het Komitee Zuidelijk Afrika, vandaag voeg ik daar nog wat aan toe. In het kader van Bea’s vertrek zullen we maar zeggen.

Zoals bekend is er een reeks van meer of minder progressieve instituties en personen die het koningshuis door de jaren heen uit de wind hield. De bekendste c.q. beruchtste handreiking kwam van het kabinet-Den Uyl, dat prins Bernhard in bescherming nam na de Lockheedaffaire. Interessant is ook dat republikeinen als Geert Mak en Andrée van Es bereid waren om Máxima te helpen bij haar inburgeringscursus. Enfin, een hele reeks voorbeelden van de vriendschap tussen de linkse elite en de familie van Willem-Alexander is te vinden in Vrij Nederland van afgelopen week. Daaruit wordt eens te meer duidelijk dat het koningshuis met zoveel ‘oppositie’ voorlopig nog wel in het zadel zal blijven.

Tot nu toe onbekend is een bijzonder staaltje vriendschap dat prins Claus tentoonspreidde tegenover links. De man was erg betrokken bij ontwikkelingshulp in het algemeen -Beatrix refereerde daar gisteren nog aan- en de sociale en politieke ontwikkelingen in Afrika in het bijzonder. Hij mocht dat echter niet al te openlijk ventileren. Toen dat wel gebeurde, kostte het hem zelfs zijn voorzitterschap van de Nationale Commissie Ontwikkelingsstrategie. De premier was immers hoofdelijk aansprakelijk voor elk flinterje commotie dat een lid van het Oranjehuis veroorzaakte. Claus was furieus en besloot, buiten alles en iedereen om, het Angola Comité en diens opvolger Komitee Zuidelijk Afrika te steunen. Hij wist dat overigens goed verborgen te houden. Nooit werd naar buiten gebracht dat Claus met gulle hand aan het KZA doneerde, dat zijn uiterste best deed om de apartheid uit Afrika te laten verdwijnen. Dat geld geven ging uiteraard via-via, om de sporen naar Claus te verdonkeremanen.

Jarenlang heeft de prins het PSP-angehauchte KZA voorzien van penningen en daarmee indirect het African National Congress. Soms waren die Oranjes zo gek nog niet.

Zo, en nu eerst maar eens een wit t-shirt aantrekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *