Koning van de onverschilligheid

Willem-Alexander mag wel oppassen. Zo word je gekroond tot koning, zo ben je je titel kwijt en ga je de geschiedenis in als Willem de Laatste.

Het is een beetje ondergesneeuwd in de overvloedige en vaak hagiografische aandacht voor Beatrix’ abdicatie, maar Het Volk leek gisteren wat onverschillig. In de treinen naar Amsterdam zaten gisteren veel minder mensen dan vorig jaar. Het feest rond dat geweldige Koningslied was niet uitverkocht. Op de kades waar Het Volk de botenparade van WA en Máxima kon aanschouwen was nog plaats zat. En zelfs op de Dam kon je rond de inhuldiging nog met gemak een plekje vinden. Het was, kortom, stilletjes. Zelfs de Republikeinen die zich op het Waterlooplein verzamelden waren op een paar handen te tellen.

Het kan Het Volk allemaal niet zoveel schelen. De Oranjesympathie is door de jaren heen flinterdun geworden. Een koning, geen koning; het zal allemaal wel. Zolang zijn verjaardag een vrije dag oplevert is het best; zo’n stemming heerst er bij grote delen van Het Volk. Maar dat kan zo omslaan. Bij de eerste fout van koning Willem zal het gemurmel beginnen. Bij de tweede fout het gerommel. En daarna kan de vlam zomaar in de pan slaan. Een beetje zoals bij dat Koningslied.

Vergelijk het met de veelgeprezen Hollandse tolerantie. Die bestaat ook maar ten dele. Het is veelal onverschilligheid die de boventoon voert in multicultureel Nederland. Dat de PVV in de peilingen nu de grootste partij is bewijst eens te meer dat onder dat flinterdunne laagje beschaving het oproer kraait. En zoals bekend kan dat zowel positief als negatief uitwerken.

Vanavond maar eens een bezoek brengen aan dat andere ritueel, de 1-meiviering. De linkse partijen en de FNV vieren de Dag van de Arbeid gezamenlijk, in het Zaandamse Serah Artisan. Laten we hopen dat de Internationale achterwege blijft. Sinds Diederik Samsom dat lied vorige week begeesterd meezong, na wel eerst de ‘verworpenen der aarde’ (de illegalen) de cel in te hebben gepraat, klinkt De Internationale een stuk minder vrijblijvend. Alsof je het Koningslied moet zingen op een feestje van het genootschap Onze Taal, zoiets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *