Hondenbelasting afgeschaft?

Tientallen miljoenen euro’s moet Zaanstad bezuinigen. En de kans is groot dat het daar niet bij blijft. Een onvoorziene uitspraak van het Gerechtshof in Den Bosch dreigt de kas verder aan te tasten. De rechters daar bepaalden namelijk onlangs in hoger beroep dat gemeenten die de hondenbelasting toevoegen aan de algemene middelen in overtreding zijn. Ze moeten dat geld aanwenden voor hondenuitlaatplaatsen en de bestrijding van hondenpoep, niet aan andere zaken. Doen ze dat wel dan maken ze ten onrechte onderscheid tussen hondenbezitters en niet-hondenbezitters.

Bijna alle Nederlandse gemeenten zetten de hondenbelasting in voor andere zaken dan hondenvoorzieningen. Bij mijn weten geldt dat ook voor Zaanstad. Valt die inkomensbron weg, dan heeft de gemeente op slag een stevig begrotingsgat. De gemeente Sittard-Geleen, die door een inwoonster van het dorpje Papenhoven voor de rechter was gesleept, heeft nu cassatie aangetekend. De paniek is zo groot dat de hulp is ingeroepen van de landsadvocaat om het tij te keren. Na de zomer volgt het arrest, maar er zijn nu al gemeenten die de inning van de hondenbelasting hebben opgeschort. En dat lijkt me een terechte maatregel, na het Bossche gerechtelijk oordeel in hoger beroep (een cassatie levert zelden iets op).

Vraag is nu wanneer Zaanstad stopt met de hondenbelasting, een van de oudste inningsvormen die Nederland kent (al in de zestiende eeuw werden hondeneigenaars aangeslagen). Welke raadsfractie bindt de bel aan? Op www.stophondenbelasting.nl is alle benodigde informatie te vinden om B&W te kunnen bevragen. 

1 gedachte over “Hondenbelasting afgeschaft?”

  1. Centrum bewoner

    Fijn dit te lezen.. ga de actie doorgeven! In het centrum is NIKS geregeld voor honden.Het enige wat er tav honden gebeurd is het plaatsen van borden waar honden niet mogen komen en prikkertjes in hondepoep (in de bosjes) prikken. Opruimen moet, kan ik het mee eens zijn. Zeker als het gewoon op straat ligt of in grasvelden.. in de bosjes vind ik tot daar aan toe. Door het een buurtteam van gemeente en bewoners is aangegeven dat men overlast heeft van hondepoep. Begrijpelijk, als hondeeigenaar heb ik dat ook, als men het gewoon op straat laat liggen, maar in de bosjes? De prikkers liggen er nog.. de ontlasting is inmiddels al weg. Waar geen focus op ligt is, wat kan de gemeente doen om de hondenbezitters te helpen. Waar kan ik met mijn hond heen, zonder ver het centrum uit te lopen (terwijl ik daarbij om het zwerfvuil en niet te vergeten bergen glas metname afkomstig van de horeca heen moet manoevreren. Wat doet de gemeente? Handhavers rondsturen en hondenbelasting controleurs langs de deur. Ze zien inkomsten. Het zou mij een groot genoegen zijn te zien dat het daadwerkelijk afgeschaft wordt. Ik hoop dat na de zomer dit een feit is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *