Hondenbelasting afgeschaft? (2)

Gisteren hield ik nog een kleine slag om de arm bij de vraag of Zaanstad de geïnde hondenbelasting volledig besteedt aan hondenvoorzieningen, zoals het Gerechtshof in Den Bosch voorschrijft. Vandaag is zelfs dat kleine voorbehoud verdwenen. Niet alleen omdat Zaanstad op de eigen website meldt de opbrengsten ‘onder andere’ te besteden aan dergelijke voorzieningen, maar ook omdat de cijfers anders uitwijzen. 

Ik heb er even de net gepresenteerde Jaarstukken 2012 bijgepakt en lees daar op bladzijde 172 dat de baten uit hondenbelasting vorig jaar €452.000,- bedroegen. Een aanzienlijk bedrag, al met al. De toeristenbelasting, ter vergelijking, leverde nog niet eens de helft op. De lasten die gepaard gingen met de inning van de hondenbelasting bedroegen slechts €70.000,-. Al met al was er dus een batig saldo van bijna vier ton.

Mocht de Bossche uitspraak in cassatie standhouden -en die kans is erg groot-, dan kan de gemeente dus jaarlijks honderdduizenden honderdduizenden euro’s minder innen. Trekt u de broekriem nog even wat strakker aan?

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *