Nog meer oorlog…

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2013 zijn achter de rug. De golf aan oorlogspublicaties, zowel in boek- als in bladvorm, lijkt weer even achter de rug. Het is echter de stilte voor de storm. Alleen al over de oorlogshandelingen in Noord-Holland staat er het nodige op stapel.

Misschien wel het meest nieuwsgierigmakend is het diepgaande, onafhankelijke onderzoek naar de Velser affaire dat het afgelopen jaar plaatsvond. Als het goed is heeft onderzoeker Bas von Benda-Beckmann zijn manuscript hierover ingeleverd bij de uitgeverij en weet hij inmiddels of er sprake was van een grootschalig anti-communistisch actieplan, al dan niet geleid vanuit Londen. Dat zou gedurende de laatste fase van en kort na de oorlog zijn uitgevoerd, met tal van doden en anderszins uitgeschakelden als resultaat. Ik geloof niet dat het complot zoals bijvoorbeeld Conny Braam aanhangt heeft bestaan, maar laat me graag overtuigen van het tegendeel. De mensen achter de Stichting Onderzoek Velser Affaire geven als het goed is later dit jaar uitsluitsel.

Wanneer ik me niet vergis komt de eminente onderzoeker/schrijver Ad van Liempt over niet al te lange tijd met een boek over de Alkmaarse verzetsman -eigenlijk was het nog een jongen- Fritz Conijn. In een van mijn publicaties heb ik enkele jaren terug een paar woorden gewijd aan deze dappere KP’er, maar daarmee wordt hij uiteraard ernstig tekort gedaan.

Zelf hoop ik dit jaar met één, misschien twee boeken naar buiten te komen. Als eerste het literaire oorlogsdagboek van een joodse schrijfster uit Amsterdam, dat ik begeleid met een levensbeschrijving. En daarna een biografie over Max Lewin, eveneens een hoofdstedeling. Deze voormalige joodse onderduiker gaf de aanzet tot Radio Veronica, stichtte een aantal radicaal-rechtse partijen en spioneerde vijftien jaar lang voor communistisch Oost-Duitsland. Onder veel meer.

De oorlog is nog lang niet voorbij, zoveel is duidelijk.

Update: Net vernomen: de resultaten van het onderzoek naar de Velser affaire worden op zaterdag 2 november gepresenteerd.


Fritz Conijn (1923-1944)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *