Poëzieschuur

De onlangs gestorven Westzaner Pieter Groot zei ooit chargerend: ‘De enige betrokkenheid van Zaankanters met cultuur is dat ze hun schuurtje in de kleur Zaans groen schilderen.’ Als docent van de Rietveld Academie had hij er kijk op. Het is hier inderdaad schraal. Een dit voorjaar aangekondigde gemeentelijke bezuiniging van een miljoen euro maakt de culturele kaalslag nog wat groter.

Er zit niets anders op, we zullen het zelf moeten doen. Zonder gemeentelijke steun. Bijvoorbeeld door blinde muren en oude schuren te pimpen met poëzie. Laten we een voorbeeld nemen aan het Vlaamse Gent, dat een complete poëzieroute heeft uitgezet.

Enfin, laat ik niet meteen al te ambitieus worden. Dat past niet bij de Zaanstreek. We beginnen met een geschilderd gedicht. Of een mooie dichtregel, ook aardig. De enige benodigdheden zijn wat verf, een kwast en een vaste hand. Laat ik het goede voorbeeld geven. Ik beloof hierbij een kwatrijn te laten schilderen op mijn Zaans-groene, vurenhouten fietsenhok. Geheel in de geest van Pieter Groot. De tekst (vrij naar Hugo Matthysen): ‘Er stond een boom in Zweden/Vol takken en vol vuur/Het is al lang geleden/Nu is die boom mijn schuur.’

Over een week staat-ie er op. Wie volgt?

(PS. De Zaanstreek telde door de eeuwen heen vele tientallen eminente dichters. Wanneer presenteert het Gemeentearchief een bloemlezing van hun werk?)

Schuurpoëzie
Foto Olivier Rijcken

2 gedachten over “Poëzieschuur”

  1. Oh, ja! als ik een kale muur zie kom ik altijd in de verleiding daar iets moois op te zetten. maar ik heb het echt nog nooit gedaan. ik ga eens kijken. ik heb geen schuur…

  2. Over poezie gesproken: Ik was het even vergeten. Als laatste bewoner verliet ik mijn huisje boven de poorten in het Vissershop voordat die gesloopt zou worden. De kleinste woning van Zaanstad (?) met het mooiste uitzicht! “Domweg gelukkig in de Hopstraat” kalkte ik met verf van mijn nieuwe huis op de muur onder de poort. De foto haalde de landelijke pers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *