Zaanstad verliest 20% ambtenaren

Het staat er bijna tussen de regels door, daar op bladzijde 10 van de Kadernota 2014-2017. “De formatiereductie loopt op naar circa 220 fte in 2016.” Alsof je een emmer leeggooit. Zo’n beetje een vijfde van het Zaanstedelijk personeel verdwijnt de komende drie jaar. Dat er, zoals de VVD laatst voorstelde, allerlei bouwgerelateerde ambtenaren moeten plaatsmaken lijkt logisch. De bouw ligt stil en deze ambtenaren hebben weinig meer te doen. Maar dan heb je het over tien, misschien vijftien medewerkers. Ongeveer 5% van de ambtenaren die moeten plaatsmaken. Blijven er dus nog altijd ruim tweehonderd over.

Het Zaanstedelijk ambtenarenkorps is -naar rato van het inwoneraantal- een van de kleinste in Nederland. De Rijksbezuinigingen dwingen nu tot een extra inkrimping. Diezelfde Rijksoverheid schuift tegelijkertijd steeds meer taken op de gemeentelijke borden. Het is een recept voor grote problemen.

Saillant detail: het gloednieuwe gemeentehuis is op slag veel te groot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *