4 Pinkster 3

Een jaar of zes geleden werd ik ingelicht over een spektakel op de Zaanse Schans. Daar zou de veldslag tegen de Spanjaarden worden nagespeeld. Die uit mei 1574, waaraan we derde Pinksterdag overhielden. Een toneelstuk vol boten op de Zaan, honderden oud-Hollands en idem Spaans uitgedoste figuranten, een lichtshow en muziekgroepen ging duizenden toeschouwers plezieren. Zo niet volgend jaar, dan wel het jaar daarop. Het script was min of meer af. En of ik met een paar anderen wilde komen proeflezen, om te horen hoe het scenario klonk. Aldus geschiedde. Waarna het aardige initiatief strandde in goede voornemens.

Het is kenmerkend voor de wijze waarop de Zaanstreek omgaat met deze historische gebeurtenis. Regelmatig roepen de gemeentelijke afgezanten dat ze de Zaanse eigenheid willen koesteren. De derde Pinksterdag hoort daar blijkbaar niet bij, want sinds eind vorige eeuw moeten de ambtenaren werken op deze lokale feestdag. Waar Brielle, Alkmaar en Leiden hun verzet tegen de Spaanse troepen in ere houden, laat Zaanstad de traditie versloffen. Jammer, zonde, gemiste kans.

Gedenk de genius loci. Maak van derde Pinksterdag weer een Zaans feest. 4 Pinkster 3!

(En voor de liefhebbers: aanstaande zondag vindt er op initiatief van voormalig stadsdichter Bas Husslage vlakbij de Zaanse Schans een Pinkster-3-feest plaats dat wel wat lijkt op het toneelstuk  van hierboven.) 


Drukkerij Heijnis&Schipper doet wel aan derde Pinksterdag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *