Bouwsels bij Brokking?

Even diep ademhalen voor u deze zin hardop leest. Op ‘een watergeoriënteerde en klimaatadaptieve locatie in een landschappelijke setting op de rand van het stedelijk gebied met een mix van verschillende functies’ kunt u een huis kopen. De prijs: €300.000,- tot €800.000,-. “1e jaar van uitgifte: Start herontwikkeling 2013.”

Het staat in een folder van de gemeente Zaanstad, dus het moet wel waar zijn. Nog dit jaar vindt de herontwikkeling plaats van het Brokkingterrein, tussen Wormerveer en West-Knollendam. U weet wel, dat enorme amalgaam van fabrieken en silo’s met idem Umfeld waarin acht jaar geleden krakende Rietveldstudenten hun intrek namen. Die er vervolgens op last van de rechter uit moesten, omdat de eigenaar er dringend mee aan de slag wilde. Waarna de panden nog jaren leeg bleef staan. Want als het gaat om gekraakte panden laat de rechterlijke macht (en destijds ook B&W van Zaanstad) zich nogal eens in de luren leggen.

Zaanstad heeft ambitieuze plannen met mengvoederfabriek Brokking en de directe omgeving. “Na herontwikkeling van deze watergeoriënteerde locatie zijn er -naast wonen en recreatie- ook mogelijkheden voor vestiging van een hotel met restaurant, grand café en vergaderfaciliteiten, fitness/wellness, (sloepen)haven, kleinschalige woon-/werkeenheden, een terminal voor recreatievaart over de Zaan, etc.” The sky is the limit. Prachtig natuurlijk. En dat gaat dus allemaal dit jaar al van start. Vandaar die wervende folder.

Maarre… heeft de gemeenteraad daar niet eerst iets over te zeggen? Bij mijn weten is die nog niet eens geconsulteerd, laat staan dat er een besluit is genomen. En hoe zat het ook alweer met de milieucontouren die wonen in en bij Brokking verhinderden?

Als ik u was zou ik nog even wachten met het nemen van een hypotheek. 

Brokking

2 gedachten over “Bouwsels bij Brokking?”

 1. Linette Pielkenrood

  Beste Erik,

  Leuk om te zien dat ook een tweede plan van mijn hand nu gelanceerd wordt. Eerste plan is het Hembrugterrein wat ik in 2002 heb gemaakt, wat op dit moment wordt uitgevoerd.

  Dit plan voor Brokking stamt ook uit die tijd. Toen waren de prijzen heel reëel voor de appartementen met een ligplaats voor je boot.

  Deze plannen heb ik als directeur van AanZet Bedrijfsfaciliteiten nv gemaakt. AanZet heeft bestaan van 2002 tot 2010, Gemeente Zaanstad was een van de aandeelhouders.

  Het doet mij deugt dat al de plannen die ik toen heb geschreven zo gek nog niet waren.

  Met vriendelijke groet, Linette Pielkenrood

  1. Hallo Linette,
   Hopelijk haalt je ‘oude’ plan het. De omgeving is mooi genoeg om er iets spectaculairs van te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *