Bruynzeel in de oorlog

Redacteur Ton de Lange schreef op 16 mei in het Noordhollands Dagblad over een Bruynzeelexpositie. Hij opende met de volgende zinnen: “Bij gebrek aan electriciteit paste ook de beroemde Bruynzeelfabriek in Zaandam zich in de Tweede Wereldoorlog aan: de productie van houten speelgoed. Ontbreken van rubber leidde tot fietswielen met houten banden.” 

Bruynzeel paste zich ook op een andere manier aan. Op 7 augustus 1944, nog geen maand voor het laatste jodentransport van Westerbork naar Auschwitz (van de ruim duizend getransporteerden die op 3 september naar dat vernietingskamp werden gestuurd, zouden 127 mensen het overleven), zond ‘Bruynzeel’s schaverij N.V. – Zaandam’ een rekening van 2367,42 gulden naar het Durchgangslager voor de leverantie van een enorme stapel dennenhout. Of daarvan nog wat nieuwe barakken gebouwd werden, vermeldt de geschiedenis helaas niet. In dezelfde maand leverde de onderneming ook nog ‘10 Stück Bruynzeel Türen 78 cm br.’ alsmede een zelfde aantal met een breedte van 73 centimeter. “Betaling: vooruitbetalen.”

Voor de volledigheid zou het aardig zijn als ook dit onderdeel van de geschiedenis aan bod komt in de expositie. Het is nu wel heel erg het verhaal van de afgeknepen fabriek die desondanks dapper weerstand bood aan de Duitse overmacht. De tentoonstelling is inmiddels van start gegaan in de Zaandamse Loods 5 (Pieter Ghijsenlaan 14b), een van de hallen waarvan Bruynzeel ooit de eigenaar was. De expositie is minimaal drie maanden te bewonderen.

7 gedachten over “Bruynzeel in de oorlog”

 1. Hallo Erik.Ik heb je zaterdag niet gezien met de opening van de tentoonstelling in Loods 5 over Bruynzeel .Wat daar lag komt van prive personen die er o.a gewerkt hebben bij de voormalige onderneming .Bryunzeel.En inderdaat lag er nog alwat spullen van mij te pronken.achter glas.Dat er over die tijd WO 2 wienig of niets bekend is hoe Bruynzeel die oorlog is door gekomen is waar..En hoe de vestegingen van Bruynzeel in Duitsland de WO 2 zijn door gekomen is mij ook een raadsel.al met al de eigenaar van Loods 5 vond het een leuke geste om iets van de vergaande glorie { ? ] van Bruynzeel wat meer aandacht te schenken.Tot slot Erik we hebben het er nog wel eens over.gr.Albert.

  1. Hallo Albert,
   Klopt, ik ben er dinsdag geweest en was dus niet bij de opening.
   Hoop je spoedig weer te spreken.
   Erik

  2. Pieterjan van den Berg

   Met belangstelling lees ik de artikelen over de tentoonstelling, en zal er zeker een bezoek gaan brengen ,
   Ik ben verzamelaar van antiek speelgoed , en ben in het bezit van een paar speelgoed items van Bruynzeel , ik zou graag een overzicht willen samenstellen van wat gemaakt is in de oorlog , maar tot dusver ben ik maar 3 x zelf items tegengekomen op veilingen of op marktplaats.
   op het internet kan ik ook bijna niets vinden , een ieder die iets te koop heeft of waar ik foto’s kan maken daar zou ik graag mee in contact komen , het uiteindelijke doel is tijdens een speelgoed tentoonstelling ook de items van bruynzeel te kunnen tonen.

   vriendelijke groet

   Pieterjan van den Berg 0653278167
   bergcollection@gmail.com

 2. Zoekende naar plaatjes van een houten (speel)haven, waarschijnlijk van Bruynzeel, kwam ik dit tegen. Als kind heb ik hier regelmatig mee gespeeld, bij de buren weliswaar, die al grotere kinderen hadden. Ik zoek er plaatjes van, om zelf te kunnen maken.
  Kades met ducdalven, massief houten sleepboten, en vrachtschepen met ruimen en luiken erop. Wie heeft hier nog foto’s van.
  De sleepboten hadden de schoorstenen van Goedkoop en Wijsmuller.

  Mijn dank alvast.

  1. Hi Ron,
   Ik ben in het bezit van de haven en verschillende binnenvaart schepen van Bruynzeel. Ze zijn indertijd door mij gerestaureerd. Als je interesse in foto’s hebt of alles een keer wilt zien, hoor ik dat graag.

   1. Kijk, dit antwoord heb ik destijds gemist………..
    Graag zou ik daarvan foto’s willen hebben, om deze haven zelf te kunnen (na)maken.

    Niet in het minst uit nostalgie.

    Komen kijken gaat een beetje moeilijk,
    ik woon in Noorwegen

   2. Tekeningen van de haven zijn natuurlijk ook van harte welkom,
    maar ik ga ervan uit dat die er allang niet meer zijn

    Alvast bedankt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *