Wijkermeerpolder blijft groen

In het vorige week gepresenteerde nieuws dat de gemeenten rond het Noordzeekanaal en de provincie Noord-Holland afspraken voor de toekomst hebben gemaakt (een groei van de haven, meer ruimte voor woningbouw, een creatievere omgang met de milieuwetgeving) is één aspect wat onderbelicht gebleven. Het tientallen jaren oude plan om de Wijkermeerpolder te degraderen tot een bedrijventerrein is definitief van de baan. De polder wordt niet langer vrijgehouden voor een eventuele havenuitbreiding (in tegenstelling helaas tot de aan de andere kant van het kanaal gelegen Houtrakpolder).

Dat de Wijkermeerpolder groen blijft is wat mij betreft een fantastisch bericht. Zaanstads immense achtertuin is jarenlang verdedigd door allerlei milieu- en andere organisaties (met de Assendelftse strijdster Nel Dombrowski voorop), maar het zag er lang naar uit dat de weilanden en boerderijen onder het zand zouden verdwijnen. Weliswaar was er in 2010 ook al een soort van bescherming geregeld, maar de onderhandelingen over het Noordzeekanaalgebied gingen onverminderd verder. Het nu bereikte compromis biedt eindelijk zekerheid.

Tijd voor een fietstochtje door de Wijkermeerpolder

Wijkermeer       

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *