Hoe beledig je een welzijnswerker?

Hoe schoffeer je een complete beroepsgroep? Nou, zo. “De VVD is voor verzelfstandigen van de buurthuizen. Vrijwilligers kunnen het werk net zo goed als of beter dan professionele welzijnswerkers, aldus Annejon Oosterkamp.” Het is een citaat uit Dagblad Zaanstreek van afgelopen zaterdag en Annejon Oosterkamp is een VVD-raadslid in Zaanstad. Een politica dus die, als Dagblad Zaanstreek het juist heeft genoteerd, welzijnswerkers wegzet als mensen die op z’n minst overbodig zijn. Ze mogen een langdurige opleiding achter de rug hebben en al tientallen jaren bijdragen aan een leefbare samenleving, maar eigenlijk zijn ze vooral een kostenpost. Met op z’n best evenveel vaardigheden als ongetrainde vrijwilligers.

Het grappige is dat ik talloze vrijwilligers ken die het raadswerk net zo goed kunnen als of zelfs beter dan veel van de nu zittende politici. Maar om een of andere reden bezetten Annejon en haar collega’s al vele jaren een raadszetel à €1600,- per maand, terwijl die vrijwilligers daar voor bedanken. Het kan natuurlijk zijn dat de betreffende vrijwilligers behoefte hebben aan professionals om zich heen. En inderdaad, dan kunnen ze zich beter wenden tot het buurthuis dan tot de Zaanstedelijke VVD-fractie.

Professionele keus, eigenlijk wel.

2 gedachten over “Hoe beledig je een welzijnswerker?”

  1. Het is al net zo erg als in de zorg, daar kunnen de vrijwilligers ook het werk wel doen volgens de politiek , dat wij een 3 jarige opleiding gevolgd hebben maakt ze niet uit. Maar o wee als er dan doden vallen door foute handelingen, ja dan zijn de rapen gaar,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *