Socialistisch Populisme

Er is de nodige commotie ontstaan over de Zaanstedelijke fractiedeclaraties. Een kleine twee weken geleden maakte ik kanttekeningen bij de royale uitgaven van gemeenschapsgeld in 2012 door met name enkele lokale fracties. Negen dagen later volgde Dagblad Zaanstreek, met een artikel waarin vooral naar de PvdA werd gewezen. Onterecht, wat mij betreft. De PvdA sprong netjes om met haar inkomsten en uitgaven, in tegenstelling tot een handvol andere partijen. 

Hoe dan ook, ik heb begrepen dat de gemeenteraad zich nu over het eigen declaratiegedrag gaat buigen. Buiten het bereik van de journalistiek en andere pottenkijkers, dat wel. De deuren blijven gesloten. Het wordt dus waarschijnlijk het verhaal van het glas, de plas en de was.

Patrick Zoomermeijer, de fractievoorzitter van Socialistische Partij in Zaanstad, stelde twee dagen geleden op zijn Facebookpagina voor om ‘van de fractievergoedingen (totaal 60.000 euro) 7.500 euro vrij maken voor steun aan de Voedselbank’. Het klinkt sympathiek. Maar het is louter populisme. Patrick weet ten eerste ook wel dat er geen fractiegeld zal worden vrijgemaakt voor de Voedselbank. Zijn boodschap komt dus neer op het blijmaken met de beruchte dode mus. En wel door een vertegenwoordiger van Neerlands rijkste partij. Een partij die jaarlijks miljoenen euro’s steekt in het maken van reclame voor de eigen goede werken. Hetgeen alleen mogelijk is omdat de SP-volksvertegenwoordigers worden gedwongen hun salaris geheel of gedeeltelijk in de partijkas te storten. Dat is een discutabele werkwijze waarover regelmatig rumoer ontstaat. Er wordt zodoende namelijk onnoemelijk veel (afgedwongen) gemeenschapsgeld gebruikt om de SP te verrijken.

Wellicht neemt dat inmiddels traditionele rumoer wat af wanneer de SP jaarlijks een percentage van die afgeroomde salarissen in de kas van de Voedselbank stort. 7.500 euro is voor de SP een fooi, maar voor de Voedselbank veel geld. Dan maar een reclamespotje minder op de Nederlandse tv. En als de SP het doneren nu ook nog in stilte doet, in plaats van haar charitatieve gulheid van de daken te schreeuwen, komt dat wel zo onbaatzuchtig over.

Overigens, Patrick, is het mogelijk om die €1003,65 aan ‘organisatie en kantoorkosten’ alsmede de ‘scholing deskundigheidsbevordering’ (€1750,-) en de ‘div. kosten’ (€944,73) uit 2012 -zie de verantwoording hieronder- te voorzien van bonnetjes? Mag op je Facebookpagina, opdat iedereen weet dat achter deze wat vage omschrijvingen een transparante verantwoording schuilgaat.

En, nu we toch bezig zijn, kan de raadsgriffie op de gemeentelijke site het document plaatsen dat vermeldt waaraan de fracties hun gemeentelijke vergoedingen wel en/of niet mogen uitgeven? Dan kan iedereen zien welke partijen zich (niet) aan de regels houden.

SP

   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *