Schatgraven op z’n Zaans

Een leuke radio-uitzending voor de liefhebbers van Zaanse geschiedenis. Morgenochtend om 10.00 uur op Radio 1, bij OVT. Volgens mij heeft het programma gebruik kunnen maken van onlangs aangetroffen vondsten bij het Gemeentearchief Zaanstad. 

Het gaat dit keer over de poging van Piet Visser, destijds gemeenteraadslid in Wijdewormer, om een enorme schat tevoorschijn te toveren uit de Renate Leonhardt. Dit Duitse schip werd op 22 augustus 1917 door de Engelsen ter hoogte van Den Helder naar de zeebodem getorpedeerd. Aan boord was niet alleen een lading cacao, maar ook 17.000 kilo goud. Zei de kapitein, die de aanslag overleefde. Toen Visser dit in 1937 vernam begon hij met het verzamelen van fondsen en wist hij 3300 aandeelhouders zo gek te krijgen dat ze geld staken in een zoektocht.

De bergingsexpedie werd een drama, de geldschieters zagen nooit iets terug van hun inleg. En tot op heden leeft de vraag of er nou wel of niet vele miljoenen aan goud in de Renate Leonhardt zat. Hier een fijn Zaans filmpje over de goudkoorts. 

Voor wie Vissers jongensboek alsnog tot werkelijkheid wil maken: het wrak ligt op 53″1′ breedte- en 4″35′ lengtegraad. Waar is mijn duikerspak?

(OVT gaat overigens ook nog eens over Czaar Peters slechte verstandhouding met de Nederlandse regenten. Hoe Zaans kan een uitzending zijn?)

Piet Visser
Piet Visser met zijn zelfbedachte bergingstoren 

  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *