Arme Ed Nijpels c.s.

De crisis veroorzaakt veel leed in Nederland. Iedereen moet inleveren, en sommigen nog wat meer. Maar ik had me niet eerder gerealiseerd dat de rijken der aarde het ook moeilijk hebben. Neem bijvoorbeeld Ed Nijpels. Tegen de Volkskrant vertelde hij gisteren dat hij verhuisde van Friesland naar de Amsterdamse Prinsengracht. Dat is op zich natuurlijk al een enorme  teruggang, maar het kan nog erger. Hij had in het hoge Noorden namelijk 1000 vierkante meter tot zijn beschikking. Terwijl hem in de hoofdstad slechts 265 vierkante meter resteert. “Een drama, anders kan hij het niet noemen”, aldus de zwaar getroffen oud-commissaris. Gelijk heeft hij. De gemiddelde Amsterdammer huurt weliswaar een stukje woonblok van nog geen zeventig vierkante meter, maar die weet nu eenmaal niet beter. Dus wanneer je liefst driekwart van je woonruimte opgeeft en een schamele 265 vierkante meter overhoudt is dat even slikken. Ik wens Ed Nijpels veel sterkte.

Hij is niet de enige bovenmodale burger die de broekriem dient aan te halen. Neem bijvoorbeeld Hans Wijers. De gouden handdruk die deze CEO ontving van zijn werkgever Akzo-Nobel bedroeg vorig jaar slechts €1.130.600,-. Met zulke bedragen weet je dat de Voedselbank niet meer ver weg is.

Max en Lex hebben het ook zwaar. Waar Trix en Juul er vele maanden voor uittrokken om kennis te maken met de Nederlandse provincies, doen zij het in een paar weken. Kost te duur, anders. Want tijd is geld, en geld is money (zoals de befaamde filosoof Jan Lenferink in de jaren tachtig al wist).

Nog meer crisisleed: de failliete (ex-)Eurocommerce-leider Ger Visser. De vastgoedmagnaat hielp zijn bedrijf naar de ondergang en heeft nu alleen nog zijn huis (à €2,5 miljoen), spaarrekening (€3,6 miljoen), Ferrari Testarossa en Porsche 911. Afgrijselijk toch, dat enorme inkomstenverlies wanneer je werkloos wordt. De arme man zit nu ongetwijfeld op een houtje te bijten. 

Het zijn zomaar wat voorbeelden, maar u begrijpt de onderliggende boodschap. Het wordt tijd voor actie. Zoveel armoede kan en mag niet blijven voortduren. Help de rijken de zomer door. Stort gul en onbeheerst op rekeningnummer 70.80.04.326 ten name van Erik Schaap in Zaandam.

Bij voorbaat hartelijk dank, mede namens alle noodlijdende welvarenden onder ons.

1 gedachte over “Arme Ed Nijpels c.s.”

  1. Die Wijers heeft er inderdaad voor gezorgd dat bepaalde loyale werknemers tegenwoordig hun diner ontvangen via de voedselbank en de vuilnisbakken. En als slaapplaats wordt het elke avond of een schitterende plek onder de open hemel of een plekje bij het Leger des Heils! Hans, nog bedankt dankzij jou heeft afgelopen jaar een prachtige ziel zichzelf opgehangen. Thy will be done….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *