B&W Zaanstad privatiseert gemeenteraad

ZAANSTAD (ESP) – Het Zaanstedelijk college van B&W gaat de gemeenteraad privatiseren. Het besluit maakt deel uit van een reeks maatregelen om de gemeentelijke bezuinigingstaakstelling van €68 miljoen te halen.

Met de verzelfstandiging van de gemeenteraad bespaart Zaanstad op jaarbasis enkele miljoenen euro’s. Volgens wethouder J. Olthof (Financiën) maakt de ingreep het mogelijk om een aantal door de raad geopperde wensen te financieren, zoals het behoud van filmtheater De Fabriek en acht buurtcentra. ‘Door de raad op afstand te zetten slaan we twee vliegen in één klap’, aldus Olthof. ‘Enerzijds blijft er structureel geld over dat kan worden besteed aan gemeentelijke voorzieningen. En anderzijds zal het de verhouding tussen B&W en de gemeenteraad verbeteren, omdat je minder vaak met elkaar het debat hoeft aan te gaan.’

Niet iedereen is enthousiast over de privatisering van de raad. A. Molenaar (DZ) hekelt met name het feit dat de raad uit de krant moest vernemen wat de collegeplannen zijn. ‘Eerder deze week deed B&W hetzelfde ten aanzien van de mediation met Nauerna. Ze zijn nogal hardleers.’ Over de inhoud van het verzelfstandigingsplan zei Molenaar zich niet te kunnen uitlaten, omdat hij de onderliggende stukken nog niet had gezien.

Volgens Olthof komt er na de verkiezingen van 2014 een einde aan de gemeenteraad in zijn huidige vorm. ‘Er bestonden al plannen om de raad terug te brengen van 39 naar 35 leden. Wij gaan nu een stapje verder.’ De democratische besluitvorming blijft gehandhaafd, garandeert de wethouder. ‘In de praktijk besloten de vier collegepartijen al gezamenlijk over de raadsagenda en daarin zal na de gemeenteraadsverkiezingen geen wijziging komen.’ Volgens Olthof leidt de privatisering van de gemeenteraad tot banenverlies, maar zal er geen sprake zijn van gedwongen ontslagen.

Eerder zette Zaanstad al diverse andere diensten en werkzaamheden op afstand. Zo kwamen onder meer het energiebedrijf, de plantsoenendienst, de sociale-werkvoorziening en de binnensportaccommodaties in externe handen.


Fractievoorzitters en raadsgriffie in overleg met VNG-voorzitter R. Pans over de privatiseringsplannen

 

An Eriks Satirics Production

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *