Lex en Max: hoeveel kost dat nou?

Op 14 juni doen Willem-Alexander en Máxima heel even Zaanstad aan. Twintig minuten, om precies te zijn. Tussen 15.35 uur en 15.55 uur mogen ze -haalt u even adem?- handen schudden met wat bobo’s, een schoolklas ontmoeten, een dansje bekijken, wat creatieve mensen aanhoren, een rondje over het Hembrugterrein maken, nog wat creatievelingen zien, publiek ontmoeten en een stukje musical aanschouwen. Dat is dus 2,5 minuten per onderdeel. Het lijken me voor alle betrokkenen de meest overbodige minuten ooit.

De komst van Max en Lex maakt deel uit van hun kennismakingsrondje langs de Nederlandse provincies. Ga er overigens niet van uit dat de kennismaking wederzijds zal zijn. De politie en de koninklijke bewakingsdienst houden u op veilige afstand. Zeker als u een stuk karton omhoog steekt. Tenzij u natuurlijk behoort tot de geprivilegieerden die hun koninklijk kunstje mogen opvoeren. Het veredelde koekhappen en zaklopen hoort nu eenmaal bij de folklore die de monarchie omgeeft. Het gepeupel mag klappen. Juichen. En betalen. Niet alleen de jaarlijkse miljoenen om het Oranjesprookje in stand te houden, maar ook de gelegenheidsuitgaven.

Zaanstad bijvoorbeeld dient vele duizenden euro’s te investeren om het bliksembezoek van Lex en Max tot een succes te maken. Hoeveel precies? Ik heb geen idee. B&W van Hoorn, een andere pitstop op de route, presenteerde de gemeenteraad al in april een raadsvoorstel. Het college wil €80.000,- spenderen aan het stief kwartiertje dat het koninklijk koppel in Hoorn is. De gemeenteraad ging er nog mee akkoord ook.

In Zaanstad kreeg de raad niets te vertellen. Sterker, de gemeenteraad heeft geen idee hoe duur de visite op 14 juni is. Ook €80.000,-? Dat is een fiks bedrag voor een gemeente die zwaar moet bezuinigen. Dat is zelfs belachelijk veel geld voor een uit de hand gelopen middeleeuws instituut. Ik vermoed dat Zaanstad volgende week de duurste twintig minuten uit haar bestaan beleeft.  

Kunnen we op 14 juni Zaanstad niet omvormen tot een Oranje-vrijstaat?

Hoorn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *