Erik Schaap: Portugees

Leuk gebaar van Portugal. Afgelopen week nam het parlement daar een wet aan die het de nazaten van joodse families die eind vijftiende eeuw de inquisitie ontvluchtten mogelijk maakt om de Portugese nationaliteit te verwerven. Daarmee wordt een historische schuld ingelost aan de vroegere joodse gemeenschap.

Voor zover bekend vertrokken mijn joodse voorouders op enig moment van het Iberisch schiereiland. Eeuwen geleden, en dus waarschijnlijk op de vlucht geslagen voor de doorgeslagen katholieken die dat gebied destijds beheersten. Als afstammeling van Sefardische joden maak ik dus wellicht een kans op een permanente verblijfsstatus in dat mooie stukje Europa. Het is daar goedkoop. Het eten is er prima, om over de wijn maar te zwijgen. En wat te denken van het weer…

Spanje overweegt inmiddels om een soortgelijke wet in te voeren. Omdat ik er nog niet helemaal uit ben of ik afstam van Portugese dan wel Spaanse voorouders wacht ik nog even alvorens een beslissing te nemen. Het schijnt trouwens de komende weken ook in Nederland mooi weer te worden.

  

2 gedachten over “Erik Schaap: Portugees”

  1. Wim van der Noort

    Je krijgt niet veel reacties, maar je hebt een aardige blog vind ik. Sinds de Fabriek ben ik een volger geworden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *