Winkelleegstand

In twee jaar tijd is de Nederlandse winkelleegstand met 20% toegenomen. De winkelomzet daalde het eerste kwartaal van 2013 met 3%, het aantal verkochte producten met 6%. Verwacht wordt dat het aandeel internetaankopen eind 2014 verdubbeld zal zijn. Wie nu nog een winkel wil beginnen moet van goeden huize komen.

Op een of andere manier lijkt de teruggang niet door te dringen tot het gemeentebestuur van Zaanstad. De Gedempte Gracht doet het geweldig in vergelijking met een paar jaar geleden. Maar wie een blik werpt achter dit mooie nieuwe decor schrikt. Op de Zuiddijk, in de Westzijde en de Peperstraat, in de Rozenhof; de leegstand is groot en wordt rap groter. Het college van B&W en de gemeenteraad concentreren zich echter op de vraag of er op het bedrijventerrein Bezuidenhout een immense sportzaak mag komen. Die de kleinere Zaanse sportzaken, gehuisvest in duurdere panden in het centrum, zal wegconcurreren. En als die grote sportzaak er is dan volgt de andere detailhandel vanzelf naar de goedkopere buitenwijken. Waarna zelfs de Gedempte Gracht lege plekken zal krijgen (voorspellinkje: tot de eerste vertrekkers behoort mediaconcern Saturn, dat minder klanten lijkt aan te trekken dan verwacht).

Zaanstad heeft niet meer winkels nodig. Wel meer variatie. En een visie op de consumententoekomst. Want die -sombere- toekomst is in winkelland dichterbij dan menigeen nu lijkt te denken. 

      

4 gedachten over “Winkelleegstand”

    1. De Primark als tweede? Dat betwijfel ik. Het loopt daar storm. Al zal dat wel afnemen zodra de eerste Primark (binnenkort) opengaat in Amsterdam.

  1. Erik, enkele weken geleden is er via een agenda initiatief door de PvdA aandacht gevraagd voor precies het probleem wat jij aangeeft. De wethouder heeft naar aanleiding hiervan een onderzoek toegezegd om de gevolgen voor Inverdan zijn van het uitgeven van vierkante meters op Zuiderhout. Met name de liberale partijen vonden dit maar onzin, gelukkig wil het college dit wel bekijken. Hoe het kan dat die grote sportzaak genoemd blijft worden, terwijl wij als raad hier niks van weten blijft voor mij de vraag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *