Levensgevaarlijk alternatief

Peter J. komt er vanaf met een jaartje voorwaardelijk. Dat is een tamelijk milde straf voor iemand die heeft geholpen een vrouw dood te maken. Samen met het Amsterdamse kruidenvrouwtje Marthe B. nam hij de Heemsteedse Trudy in behandeling. Die had borstkanker. Onzin, volgens Peter J. -actief in de Medische Praktijk voor Aanvullende Geneeswijzen aan de Zaandamse Herenstraat 1- en Marthe B. Trudy zou geen kanker hebben, maar last van straling. Marthe schreef daarom witte homeopathische korreltjes voor waarin uranium en plutonium zou zitten (het was in werkelijkheid suiker), Peter verstrekte haar eveneens korrels, alsmede belladonna en calenduladruppels (oftewel wolfskers en goudsbloem).

Het moge duidelijk zijn: hier waren twee kwakzalvers in de weer. Trudy teerde in hoog tempo weg. Vlak voor ze stierf -ze woog toen nog maar 38 kilo en crepeerde van de pijn- was haar borst ‘veranderd in een zwarte, zwerende open wond, waarin je een tennisbal zou kunnen laten verdwijnen’ (aldus de Volkskrant). Denk daar nog eens aan wanneer je overweegt om de kwakzalverskliniek aan de Herenstraat te bezoeken.

Het afgelopen jaar heb ik wat mails ontvangen van een Zaandamse malloot die me niet alleen ‘erger dan Hitler’ noemde (hij kwam daarvoor zelfs speciaal bij me langs), maar bovenal probeert bovengenoemde Peter J. te overtreffen in het verspreiden van ‘medische’ onzin. Over de behandeling van kanker met homeopatische middelen meldde hij me onder meer dat ‘de kans om te overleven voor een kankerpatiënt via een homeopathische behandeling minstens 42 tot 78 % hoger is’ dan in het reguliere medische circuit (waar volgens hem de kans op overleven 2% is). De man is zo gek als een deur. Geeft niets, daar zijn pilletjes tegen (zij het geen homeopathische). Het gevaar is echter dat zijn via boeken en artikelen verspreide nonsens door sommige wanhopige patiënten wordt geloofd.

De oplossing voor dit soort types en hun bakerpraatjes lijkt me te overzien. Haal homeopathie, acupunctuur en andere pseudo-wetenschap uit de verzekering (dat scheelt de maatschappij op jaarbasis honderden miljoenen euro’s). En verbied als kabinet de wilde voortwoekerende kwakzalverspraktijken waarmee tal van charlatans hun geld verdienen ten koste van goedgelovigen.

Ik weet dat stukjes als bovenstaande tegen het zere been zijn van mensen die geloven in alternatieve handelwijzen. Sommigen nemen de moeite om me daarvan op de hoogte te stellen (waarvoor dank). Daarbij keren enkele argumenten regelmatig terug. Om daar bij voorbaat op te reageren: inderdaad, in de reguliere geneeskunst gaat ook regelmatig wat mis, maar dat is nog geen reden om kwakzalverij in bescherming te nemen. En ja, het kan kloppen dat u zich na een bezoek aan de homeopaat (of handoplegger, of auralezer) beter voelde. In 80% van de ziektegevallen gaat de aandoening namelijk vanzelf over. Kwakzalvers hebben dus vier van de vijf keer succes.      

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *