Stigma’s

Het lijkt er op dat de Zaans-Waterlandse politie tegenwoordig nog maar twee soorten boeven weet te betrappen. Misdadigers die uit Amsterdam, Nieuwegein, Wormerland of een andere Nederlandse plaats komen. En criminelen uit Roemenië, Polen of het niet nader gespecificeerde ‘Oost-Europa’, maar dan zonder gemeentelijke vermelding. Afgaand op de politiepersberichten (zie politie.nl) bevinden zich bij de vangst zelden of nooit Hollanders, Chinezen, Turken of Brazilianen. Om maar een paar nationaliteiten te noemen. De groep verdachten bestaat al een paar jaar uit louter vaderlandse stedelingen en MOE-landers. Toch gek. Of moet ik zeggen: toch stigmatiserend.

Een opsporingsdoel is er niet gediend bij het noemen van nationaliteiten. De kwade pieren zijn immers al aangehouden. Dus waarom dan toch deze vorm van name-and-shame? En hoe komt het dat de oogst volgens de politie beperkt is tot het kleine stukje wereld tussen Zandvoort en Boekarest (minus Duitsland)? Alle A-continenten (Australië, Azië, Afrika en Amerika) blijven buiten schot.

Ook gek: de media die dergelijke vooroordelen bevestigende politieberichten gedachteloos overnemen. Terwijl de Nederlandse Vereniging van Journalisten juist waarschuwt tegen deze vorm van typecasting.

Kan de persagent misschien even in overleg met de persmuskiet?

  

6 gedachten over “Stigma’s”

 1. Wim van der Noort

  Afkomst is gewoon een relevant feit, zoals er ook gezegd wordt, de 33 jarige man. Dat heeft niks met stigmatisering te maken. In weerwil van je bewering dat A landen gespaard worden, staat op dezelfde pagina “chinees richt bloedbad aan” we zouden de krant heel saai gaan vinden als we consequent moeten schrijven “een niet nader aan te duiden persoon heeft…

  1. Beste Wim,

   A: Ik had het over de Zaans-Waterlandse politie en dat Chinese bloedbad viel buiten hun werkgebied.
   B: Afkomst kan relevant zijn, maar het is wel heel toevallig dat er tegenwoordig alleen nog MOE-landers voorkomen in de politiepersberichten. Dat kan natuurlijk niet kloppen.

 2. Blijft een lastige discussie Erik,
  Wel iets om over na te blijven denken. Ik vind de link van het artikel dat je aanhaalt minder sterk bij je betoog. Wat als het acht skinheads waren geweest? Hadden we dat dan ook niet moeten melden? Ik vind het in dit geval juist wel relevant dat het een achttal Roemenen betrof die op rooftocht waren. Heeft toch iets van een georganiseerd verband in zich. Dus relevant om de afkomst te melden in het bericht.
  Beste groet Ivo

  1. Hallo Ivo,
   Het was een vrij willekeurig voorbeeld. Het wemelt ook van de politiepersberichten waarin één of twee MOE-landers figureren.
   Het verschil met skinheads is dat afkomst (of huidskleur, of sekse, of seksuele gerichtheid) geen keuze is. Door heel selectief de nationaliteit te vermelden (waarom staat er overigens bijna nooit ‘Nederlander’ als nationaliteit van een aangehouden verdachte?) ontstaat er stigmatisering.

 3. Nu we het toch over Stigma,s hebben .vandaag colum in VK gelezen van Bram Bakker?

  Jarenlang mogen artsen mensen volpompen met bètablokkers, antidepressiva en slaappillen zonder dat daar goede indicaties voor zijn, schrijft psychiater Bram Bakker. ‘Maar aandacht vragen voor minder ingrijpende interventies dan medicijnen mag niet van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.’
  Lees verder op VK.NL

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *